Hirdetés

Fájlböngészőt kap és a kiterjesztett valóságba lép az iOS 11, de van rossz hír is



|

Rengeteg újdonsággal érkezik idén ősszel az iOS 11, amelynek persze van bétája is.

Hirdetés

Bemutatkozott az iOS 11, amelynek ezzel egyszerre a bétája is megérkezett. A nyilvános béta még ebben a hónapban elérhető válik, a végleges, stabil kiadás pedig idén ősszel érkezik az Apple készülékeire. Rengeteg újdonság van, összeszedtünk néhányat a legfontosabbakból. 

Hirdetés

Fájlok

Okosodott a Siri és az Apple Pay, azonban számunkra talán jóval fontosabb, hogy végre van fájlkezelő az iOS-ben. Az új Fájlok app lehetővé teszi a készüléken tárolt fájlok böngészését, illetve betekintést enged az iCloud Drive, a Box, a Dropbox és a OneDrive felhős tárhelyeinkbe is. Persze a fájlrendszerhez nem férünk (Androidon rootjogosultságról beszélnénk) hozzá, de az online anyagokhoz, illetve a dokumentumokhoz, képekhez és egyebekhez végre igen, méghozzá egy és ugyanazon helyről. 

Viszlát régi appok

Rossz hír, hogy az iOS 11 leszámolt a 32 bites szoftverekkel, tehát a 32 bites processzorok eleve nem támogatottak. Az iPhone 5 és az iPhone 5C már nem kap iOS 11-et, ahogyan a negyedik-generációs iPad sem. A 32 bites appokat iOS 11 alól többé nem lehet majd letölteni, szinkronizáláskor pedig egy üres ikon váltja le azokat. Elsősorban a régi, régóta nem frissített appok lesznek érintettek. Egy ideje már tudjuk, hogy ez a helyzet, de most valósággá vált. 

Táblagépes extrák

Az iPad készülékeken jóval többet tud majd az iOS 11, mint az iPhone-okon. A dokkoló ugyanis testre szabható lett és meg is nőtt, több app fér el benne, a dokumentumokat is elérjük bármelyik képernyőről. Önmagától is változik ráadásul, intelligens javaslatokat jelenít meg, és mutatja a legutóbb megnyitottakat is. A megújult alkalmazásváltó könnyebb mozgást tesz lehetővé, jobb lett az osztott nézet és van új Slide Over képernyőfelosztás is. Gyakorlatilag asztali vizekre evezett a rendszer, mozgatható ablakokkal. Akad továbbá drag-and-drop funkció is, ami azt jelenti, hogy iPaden a képeket, szövegeket és URL-eket egyszerűen azok húzásával tudjuk mozgatni az appok között. 

A PDF-ekre és a képernyőfotókra ezentúl gyorsan és könnyen lehet jegyzetelni az Apple Pencillel, még a zárolt képernyőről is megoldható továbbá a jegyzetelés. A rajzot körülvevő szöveg automatikusan elmozdul a Jegyzetekben, és ez a Mailben is támogatott újítás. A Jegyzetek továbbá képes a dokumentumok automatikus beolvasására és körülvágására, megigazítására. Ezeket Apple Pencillel is alá lehet írni. 

Új képformátum, új App Store, megosztott zene és egyebek

Az Apple igyekszik csökkenteni a fotók és videók által elfoglalt tárhely méretét, ezért átvált a HEVC (H.265) kódolásra a videóknál. Ez kétszer hatékonyabb, mint a H.264. Az állóképek formátuma eközben HEIF-re változik, hasonló takarékossággal. Persze a képek exportálása és megosztása bonyolultabbá válhat (mennyire lesz könnyű vajon valamit JPEG-ként megosztani?), de az Apple azt ígéri, hogy ez is megoldható lesz. 

Megújult továbbá az App Store, amelyet az alapoktól terveztek újra, hogy mindenki rátaláljon a számára fontos játékokra és appokra. Naponta megjelenő szakértői cikkek és külön játékrészleg is van. 

Az Apple Music eközben a barátaink felé nyit, egy saját profil segítségével ugyanis megmutatja a megosztott lejátszási listát, illetve, hogy ki milyen albumokat és rádiókat szokott hallgatni. Az otthoni lejátszást az AirPlay 2 technológia dobja fel, amely a különböző helyeken lerakott hangszórókat is tudja vezérelni, vagyis eldönthetjük, hogy hol szóljon a zene, és hol mennyire lehet hangos. Akár mindenhol elindulhat egyszerre. 

Átalakult a Vezérlőközpont is, ami óriási widgeteket kínálva tesz minden fontosabb gombot a kezünk alá. A 3D Touch-nak hála még több parancsot is elő lehet innen csalni. 

Dicséretes újítás még az is, hogy az iPhone immáron felismerni, ha valaki autóban van, és magától aktiválja a ne zavarjanak módot. A hívások, SMS-ek és üzenetek így nem zavarják a sofőrt, a hívó fél automatikus értesítést kap, hogy a felhasználó épp vezet. A Térképek pedig már nem csak kint, hanem beltéren is tud navigálni. 

Kiterjesztett valóság az iOS 11-ben

Az iOS 11 a kiterjesztett valóság felé is nyit, bár ezt Tim Cook megjegyzéseiből már jó egy éve tudtuk előre. Az iOS 11-hez itt az ARKit platform, ami iPhone és iPad készülékekre is elhozza a kiterjesztett valóságot. 

Az ARKit olyan eszközöket kínál, amelyekkel a fejlesztők az Apple eszközök kameráját használó appokat készíthetnek (természetesen minden már adat és szenzor is elérhető). A valódi világban ezután virtuális elemek jelennek meg a készülékek kijelzőin, ami azt jelenti, hogy az iPhone-t cipelve a valódi asztalon jeleníthetünk meg játékokat, tárgyakat, és még az árnyékok is a világítás függvényében változnak. 

A Pokémon GO-hoz hasonló játékok tehát elárasztják majd a világot, ugyanis a kiterjesztett valóság valószínűleg a játékoknak hála válik majd népszerűbbé. Később a vásárlásban, ruhák terén és otthoni dekorációban is nagy szerepet kaphat, és mindehhez nem kell olyan mélységérzékelős, mint a Google Tangójánál. Bár az eredmény talán kevésbé lesz pontos és mély, ennek ellenére sokkal többen tudják majd használni. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.