Hirdetés

FBI kontra a Huawei a Las Vegas-i gyorsétteremben? Ez tényleg megtörtént!



|

Most épp nem a már-már megszokott kémkedési és embargós vádak miatt került célkeresztbe a kínai vállalat: a CES ideje alatt egy szabadalom ellopása miatt szállt rájuk a szövetségi nyomozóiroda.

Hirdetés

Csak az nem tud manapság a Huawei nevével összefonódó botrányokról, aki az elmúlt évet egy kő alatt töltötte mindenféle tech-média nélkül. Az Egyesült Államok igyekszik azért ellehetetleníteni a gyártó-óriást, mert állításuk szerint az eszközei titokban adatokat továbbítanak a kínai kormány felé, de az is böki a csőrüket, hogy szerintük a Huawei megszegte az amerikai tech-eszközökre vonatkozó iráni beszállítási tilalmat. És persze az is vastagon szerepet játszik mindebben, hogy a kínai kormányzati támogatással villámgyorsan óriásivá növő vállalat nagy veszélyt jelent a hagyományos piaci körülmények között működő amerikai és nemzetközi gyártók eladásaira. Mindenesetre a most kiszivárgott sztori nem a fenti ügyekkel kapcsolatos, az FBI ugyanis a januári Consumer Electronic Show alatt egy sokadik gyanú miatt szállt rá a cégre, nem is akárhogy: épp csak Jack Bauer nem rontott be kibiztosított Desert Eagle-lel, szokása szerint üvöltve.

Hirdetés

A mostani ügy hátterében egy amerikai startup cég, az Akhan Semiconductor áll, amely egy saját fejlesztéssel próbált kereskedni, befektetőkre vadászva. Egy olyan üveg(szerű) borítást találtak fel, amely a jelenlegi mobilos kijelzőknél sokkal strapabíróbb, a töréseknek és a karcoknak is ugyanúgy ellenáll, miközben nem nehezebb és vastagabb a jelenleg alkalmazott anyagoknál. A cég két éve elküldött egy termékmintát a Huaweinek, akik azt ígérték, bevizsgálják azt, és ha érdemesnek találják rá, tárgyalhatnak a technológia megvásárlásáról vagy licenceléséről.

A mintadarabot 60 napra kapták a kínaiak, aztán a startup hónapokig hiába próbálta visszakönyörögni. Végül aztán a sokadik próbálkozás után visszaküldték, de ripityára törve (az pedig eleve furcsán jött ki, hogy mondjuk a szállítás során eltörik egy olyan minta, aminek pont a törhetetlenség a legfontosabb tulajdonsága). Amikor megvizsgálták a darabokat, és megpróbálták összeilleszteni őket, látszott az is, hogy hiányoztak belőle darabok.

Az Akhan szakértői szerint egyértelműen arról lehet szó, hogy a Huawei megpróbált megtartani darabokat, hogy lemásolja és sajátjaként értékesítse az újdonságot. Adam Khan, az amerikai cég vezetője végül szólt az FBI-nak, amely először átnézte a startup és a kínaiak addigi összes kommunikációját, majd következett a filmekbe illő következő lépés.

Az FBI tervét végrehajtva az Akham azt kérte a Huaweitől, hogy a Las Vegasban rendezett CES kiállítás ideje alatt üljenek le tárgyalni és megbeszélni az esetleges együttműködés folytatását. Az amerikaiakat azonban bedrótozták, tehát lehallgatókkal szerelték fel, hogy a tárgyalás közben elhangzó információkkal tovább tudják göngyölíteni az esetet. Ezért eleve azt kérték, hogy ne a kiállításon, hanem a Venetian hotelben találkozzanak - ezt azonban, ki tudja, miért, a Huawei képviselői megvétózták, ezért végül a kiállítási terület szélén egy hamburgerezőben ültek le - az FBI szakértői izzadtak is rendesen, hogy a hangzavarban sikerüljön használható felvételeket készíteniük. A beszélgetés közben rátértek arra is, hogy mi történt a mintával, de a kínaiak tagadták, hogy bármi közül is lenne a sérüléshez (annak ellenére, hogy közben azt is kiderítették a vizsgálatok, hogy az üveget egy speciális lézerrel robbantották szét). Innentől már ködös a sztori, a nyomozás érdekében ugyanis értelemszerűen nem adtak ki információt arról, mit tudtak meg, viszont pár héttel később az FBI akciócsoporttal rohanta le a Huawei üzemét San Diegóban, és teljes házkutatást tartottak, ez pedig gyanúsan közel volt a lehallgatás időpontjához. Arról sincs hivatalos infó, hogy itt mit találtak, az viszont sokatmondó, hogy az Akham hivatalos értesítést kapott arról, hogy szakítson meg minden kapcsolatot a kínai vállalattal.

Érdekes történet, és persze megint sok a vakfolt, tehát simán lehet megint csak egy újabb felhajtás a Huawei ellehetetlenítésére, de persze az is meglehet, hogy valóban egy lebukott szabadalmi lopásról van szó. Mindenesetre a kínai vállalat megítélésére ez az ügy sincs épp jó hatással, ami egybevág az amerikai kormány, és persze a versenytársak szándékával.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.