Hirdetés

Fehéroroszországban legalizálták a kalózkodást



|

A "barátságtalan országokból" származó tartalmak esetében szabad a kalózkodás, ám még így is fizetni kell érte.

Hirdetés

A nyugati országok a 2020-as elcsalt választásokat követően szigorú gazdasági szankciókat vetettek ki Fehéroroszországra, a tavaly kirobbant ukrajnai háború miatt pedig újabb korlátozások sújtották az Aljakszandr Lukasenka vezette államot, amiért az támogatja az agresszor Oroszország erőfeszítéseit.

A "nagy testvérhez" hasonlóan Lukasenkáék változatos eszközökkel igyekeznek tompítani az intézkedések okozta károkat, egy nemrég életbe lépett törvény pedig már a kalózkodást is legalizálta a cél érdekében.

Hirdetés

A köztársasági elnök által január 3-án aláírt rendelkezés alapján a "barátságtalan cselekedeteket" elkövető országokból származó zenék, videók, filmek, játékok és más audiovizuális tartalmak esetében azok használatához nem szükséges a jogtulajdonosok hozzájárulása - számolt be róla a TorrentFreak.

Ez azonban nem jelenti, hogy mostantól ingyen élvezhetők a szóban forgó szellemi termékek. A "Szellemi tulajdon tárgyaira vonatkozó kizárólagos jogok korlátozásáról szóló törvény" ugyanis előírja, hogy a felhasználóknak anyagi ellentételezést kell fizetniük a Nemzeti Szabadalmi Hatóság által üzemeltetett bankszámlára. A hivatalt illető, legfeljebb 20%-részesedés levonása után a jogtulajdonosok ezt a befizetéstől számított 3 éven át maguknak követelhetik.  

Habár ez első pillantásra egész korrekt eljárásnak tűnhet, valójában több sebből vérzik a gyakorlat. Mindenekelőtt Fehéroroszország több olyan nemzetközi egyezményt is aláírt, amelyben elkötelezte magát a szellemi tulajdonjog tiszteletben tartása mellett, másrészt a jogtulajdonosok helyett így a helyi politikusok döntik el, hogy mennyi pénzt kérnek egy-egy tartalomért, legyen az filmsorozat, videojáték vagy egy betétdal.

A harmadik probléma pedig az, hogy a pénzt a szankciók sújtotta Belarusbank kezeli, amellyel a szankciók miatt lehetetlen tranzakciókat folytatni, vagyis jelenleg akkor sem lenne egyszerű a jogtulajdonosok helyett beszedett díjak továbbítása, ha a Fehérorosz kormány a legnagyobb jóhiszemben járna el.

S ha mindez nem lenne elég, a törvény a fizikai termékek szürke importját is engedélyezte, a "gazdaság belső stabilitásához szükséges feltételek megteremtése" és a kritikus termékhiány megelőzése érdekében. Az orosz mintát követő intézkedés nemcsak a barátságtalannak bélyegzett, hanem a barátságos országok portékáira is alkalmazható, amennyiben azt az adott termékek szűkössé váló elérhetősége indokolja.

Jelen állás szerint a kalózkodást és a szürke importot legalizáló törvény 2024. december 31-ig marad érvényben.

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.