Hirdetés

Egyre több a fej- és nyaksérülés az állandó mobilbámulás miatt



|

Egy tanulmány szerint egyre többen bámulják a mobiljukat mindenhol, és emiatt könnyen éri őket olyan baleset, ami fej- és nyaksérülést eredményez.

Hirdetés

Pár éve már tudjuk, hogy az állandó mobilnézegetés egyre nagyobb társadalmi probléma, azonban az idő múlásával a helyzet sajnos nem javult, inkább csak tovább romlott. Nem csak a fiatalok vagy  az autósok körében van persze gond, továbbá sokak szerint rossz előjel a jövőre nézve, hogy már az igazolványainkat is mobilhoz kötnék az óriáscégek. 

Hirdetés

Egy friss tanulmány szerint az elmúlt 20 évben egyre több ember terelődik el a környezetétől a mobil bámulása miatt, és végül emiatt az érintettek leesnek, elesnek vagy megsérülnek: általában fej- és nyaksérüléseket szenvednek. Egyre több az ilyen sérülés, és bár az esetek többsége enyhébb kimenetelű, előfordul, hogy komolyabb agysérülést vagy súlyos sebeket szenvednek el a sérültek. 

Állítólag a mostani az első olyan tanulmány, ami az okostelefonok és a fej-, nyaksérülések kapcsolatát vizsgálta (azt már eddig is tudták, hogy a megzavart közlekedés egyre több balesetet eredményez). 

Dr. Boris Paskhover szerint nagyon sok ember van, aki törött állal vagy arcon található sebekkel végzi, mert elesik, miközben a környezetére nem figyelve mobilozik. Felhívta a figyelmet, hogy a városban látva mindenhol mobilt bámuló embereket látunk, pedig figyelnünk kellene, mert megsérthetjük az ellenálló, de közben mégis törékeny testünket. Az effajta balesetek száma egyébként 2007-ben kezdett el ugrásszerűen emelkedni, akkortól, amikor az iPhone megérkezett a piacra. Az érintett betegek 40 százaléka 13 és 29 év közötti.

Egyre több a mobilzombi

Korábbi hasonló témában kutatott a Dekra nevű, balesetek elemzésével foglalkozó német cég 14 ezer európai gyalogosra kiterjedő szerint már négy éve is egyre durvább jelenségnek számított a "mobilzombiság". Ez az ő olvasatukban (és lassan a köznyelvben is) azt az állapotot jelenti, amikor az emberek se látnak, se hallanak a mobiljukon kívül mást, függetlenül attól, hol vannak és mit csinálnak. Az ő 2016-os kutatásuk szerint a telefon-tulajdonosok hatoda bele szokott nézni a telefonjába, miközben gyalogosan közlekedik.

Akkoriban Stockholmban volt a legrosszabb a helyzet, a derék svédek 23,6 százaléka nem vette le a közlekedés közben levenni a szemét a mobilról. Viszont Amszterdam volt a legjobb európai ország a mobilzombulás tekintetében, itt csak a gyalogosok 8,3 százaléka függött rá a telefonra menet közben, Berlin 14,9 százalékkal a középmezőnyben jár. Budapestről nem szerepelt adat, de szerintünk elég csak körülnézni, hogy lássuk, hányan nem néznek körül a telefonjuk miatt.

Olyasmivel egyébként egyre több helyen kísérleteznek, hogy a mobilbámulók számára kifejezetten "lábfej-magasságban" helyeznek el figyelmeztető feliratokat, például a mozgólépcsők elején és végén, de olyanról is hallottunk már, hogy német városokban tesztelnek a járda szélébe épített ledeket, amelyek piros-sárga-zöld színnel a közlekedési lámpa jelzéseit közvetítik, hogy a lefelé bambulók is észrevegyék.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.