Hirdetés

Félelmetesen élethűen viselkedik az OpenAI technológiájával felturbózott emberszerű robot



|

A Figure AI bemutatta, mit tud a mesterséges intelligenciával felvértezett robotja, ami az emberek munkájára pályázik.

Hirdetés

Nemrég mi is beszámoltunk a 2022-ben alapított Figure AI-ról, amely kifejezetten azt tűzte ki céljául, hogy humanoid robotokkal oldja meg a raktározásban, a szállítmányozásban és a kiskereskedelemben jellemző magas munkaerőhiányt. A Brad Adcock által vezetett cég a napokban sikeres tőkebevonást hajtott végre, melynek köszönhetően nemcsak 2,6 milliárd dollárra nőtt a startup értéke, hanem egy partneri szerződést is nyélbe ütött a ChatGPT mögött álló OpenAI-jal. Most pedig akcióban is láthatjuk, mit jelent a két szereplő összefogása, a Figure AI ugyanis megosztott egy videót a Figure 01 néven futó robotról, amit immáron az OpenAI vizuális nyelvi modellje (Visual Language Model, VLM) is támogat.

Ennek köszönhetően a C3PO-szerű masina képes pontosan felmérni a környezetét és a parancsok függvényében reagálni rá. A videós demóban Adcock előbb utasítást ad a pult mögött álló Figure 01-nek, hogy írja le az éppen látott dolgokat, majd miután ezt a robot hiba nélkül megteszi, kér tőle valamit enni, mire a gép azonnal átnyújt neki egy almát.

Hirdetés

A cégvezető ezt követően egy halom papírszemetet borít az asztalra, majd megkéri a robotot, hogy pakolja vissza őket a kosárba, és közben magyarázza el, miért pont az almát választotta az előző parancs teljesítésekor. A Figure 01-nek ez sem jelent akadályt, zárásként pedig még azt is kikövetkezteti, hogy az előtte maradt tányér és pohár a szárítóba valók, majd ügyesen el is helyezi őket.

A Figure AI azt álltja, hogy a lenyűgöző videón látható jelenet során senki nem irányította a 60 kilogrammos robotot, az teljesen magától cselekedett, élőben reagálva a parancsokra. A cég elárulta, hogy a Figure 01-et hajtó rendszer egy "tanult alacsony szintű bimanuális manipulációnak" hívott folyamat során pixelszinten egyezteti a beérkező képeket a neurális hálózatával a precíz, 24 szabadságfokkal végrehajtott mozgás koordinálásához.

Az OpenAI-jal összeborult startup tehát a látottak alapján jó úton halad afelé, hogy egy változatos műveletek elvégzésére alkalmas, a környezetére pontosan reagáló robottal álljon elő, ám azt azért érdemes megjegyezni, hogy még hosszú lehet az út a steril tesztek és az éles munkahelyi bevethetőség között.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.