Hirdetés

Félelmetesen ügyesen ugrál és dobál a Boston Dynamics humanoid robotja



|

Újabb elképesztő videó demonstrálja az Atlas nevű szerkezet képességeit.

Hirdetés

Aligha akad közismertebb robotikai cég az 1992-ben alapított Boston Dynamicsnál, amely egy időben a Google anyacégéhez tartozott, 2020 óta viszont már a Hyundai érdekeltségeit gyarapítja. A vállalat ugyanis rendkívül ügyesen használja a közösségi médiát, kreatívabbnál kreatívabb videókat osztva meg a fejlesztéseiről.

Legutóbb arra csodálkozhattunk rá, hogy a Spot nevű robotkutyájuk a nemcsak Mick Jagger utánzásában, de a karácsonyfa díszítésben is remekel, most pedig a humanoid Atlasnak jutott némi online rivaldafény.

Hirdetés

Ez az eredeti formájában 2013-ban leleplezett robot kifejezetten kutatási és mentési bevetésekhez készült, ennek megfelelően pedig változatos terepekkel képes megküzdeni. A technológia az évek során jelentős fejlesztéseken esett át, így már parkour-versenyeken is simán indulhat.

Nem hiszed? Vess egy pillantást a Boston Dynamics legújabb videójára, amelyben Atlas egy zsák szerszámmal ugrándozik fel egy állványzaton, a végén pedig még egy menő hátraszaltót is bedob.

Kétségtelenül lenyűgöző teljesítmény, a szerkezet pedig csak egyre ügyesebb lesz, a Boston Dynamics meghatározásában ugyanis Atlas nem kész termék, hanem egy aktív "kutatási platform", amely a robotika határait hivatott feszegetni. Az 1,5 méter magas robot egyébként 90 kg-ot nyom, a maximális sebessége 2,5 m/s, a videón látott mutatványokat pedig 28 hidraulikus hajtócsukló teszi lehetővé.

Ha szívesen nézegetnéd még akcióban Atlast, érdemes ismét elővenni ezt a korábbi filmet, amelyben egy valóságos akadálypályán ugrált végig, méghozzá másodmagával.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.