Hirdetés

Felfedeztek egy potenciálisan élhető bolygót, de ezzel is vannak problémák



|

Nem is egy, kezdve azzal, hogy a bolygó egyik felén örök nappal, a másikon örök éjszaka van.

Hirdetés

A Spanyolországban megtalálható Calar Alto űrtávcsőre a csillagászok egy különleges eszközt csatlakoztattak, ami képes érzékelni a csillagok fényében bekövetkező változásokat, amelyek egy bolygó gravitációs erejével való kölcsönhatás során következnek be.

Ezzel az eszközzel sikerült felfedezni a Wolf 1069 b névre keresztelt bolygót, ami akár még az emberi élethez szükséges feltételeket is biztosíthatja.

Az IFLS beszámolójából tudjuk, hogy a Wolf 1069 b egy vörös törpe körül kering, a Földtől 31 fényévnyire, valahol a tejútrendszerben.

"Amikor a Wolf 1069 adatait elemeztük, felfedeztünk egy világos, alacsony amplitúdójú jelet, amely egy nagyjából földtömegű bolygóra utal. A csillagát körülbelül 15,6 nap alatt kerüli meg, a Föld és a Nap közötti távolság tizenötödének megfelelő távolságban."

- mondta Diana Kossakowski, a Max Planck Csillagászati Intézet munkatársa.

Hirdetés

Egy csillag körül az élet kialakulására alkalmas zóna jelentősen függ attól, hogy milyen annak karakterisztikája. A Wolf 1069 b csillaga jelentősen hűvösebb, mint a Nap, így a felszínéhez sokkal közelebb is lehetséges a fennmaradás. A kalkulációk szerint a bolygó mindössze 65%-át kapja annak a sugárzásnak, amit a Föld kap a Naptól, így ha feltételezzük, hogy van atmoszférája a Wolf 1069-nek, az alkalmasnak tűnik az életre, leszámítva a még nem ismert körülményeket, és azt, hogy az egyik felén örök nappal, a másikon örök éjszaka van.

Ha feltételezzük, hogy a bolygó tényleg rendelkezik valamiféle idegen atmoszférával, a fényes oldalon körülbelül 13 fok lehet, ami elégséges az élet kialakulásához, ha azonban nincs atmoszféra, egy sokkal barátságtalanabb, -23 fokot tippelnek a tudósok.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.