Hirdetés

Felöntött a garatra, majd félmillió ember adatait veszítette el egy japán férfi



|

Egy város teljes lakosságának adatai kerültek illetéktelen kezekbe egy átmulatott éjszaka miatt.

Hirdetés

A pillangóhatás-elmélet hívei szerint az egymástól látszólag független tényezők jelentős változásokat képesek előidézni egy dinamikus rendszeren belül, amire most a való életből láthattunk közeli példát. Adott egy 40-es éveiben járó japán férfi, aki egy kis ártatlan ivászattal vezeti le a munkahelyi fáradalmakat, másnapra pedig egy egész város lakossága aggódhat a személyes adatai miatt.

Az évszázad rejtélye is lehetne, ha nem lenne jóval egyszerűbb a sztori: az illető egyszerűen annyira berúgott, hogy ellopták a táskáját, benne az értékes információkkal, amelyeknek mellesleg nem is szabadott volna ott lenniük.

Hirdetés

Elsőként a japán NHK számolt be az Oszakától északnyugatra fekvő Amagaszakiban történt esetről. A sztori főszereplője egy olyan cégnek dolgozott, amely az adómentességet élvező háztartásoknak biztosít különböző szolgáltatásokat, így hozzáférése volt a város 465 177 lakosának adataihoz.

A férfi az ezt tiltó szabályok ellenére egy pendrive-ra másolta a neveket, címeket, születési dátumokat, valamint adóügyi és banki információkat is tartalmazó állományt, majd kedd este azzal a táskájában indult el bulizni a kollégáival.

A mulatozásnak csúnya berúgás lett a vége, főhősünk pedig órákra kidőlt a nyílt utcán, így tulajdonképpen nem is csoda, hogy valaki szemet vetett a táskájára. A város hivatalnokai természetesen bocsánatot kértek a történtekért, s most azzal igyekeznek nyugtatni az aggódó helyieket, hogy az adatok titkosítva voltak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.