Hirdetés

Felpörög az AI-verseny: érkeznek a ChatGPT riválisai



|

Egy sor startup saját fejlesztésű chatbotokkal ered az OpenAI nyomába.

Hirdetés

Az idei év legnagyobb tech-szenzációja eddig egyértelműen az OpenAI által fejlesztett ChatGPT, amely írt már játékot, könyvet, de a Microsoft például robotokat is irányít vele. Persze, a rendszer nem tévedhetetlen, csúnya bakikat is elkövetett már, ettől függetlenül kétségtelen, hogy felvirradt a mesterséges intelligenciát, természetes nyelvi feldolgozást és gépi tanulást alkalmazó chatbotok kora - nem véletlen, hogy a Microsoft és a Google is igyekszik tartani a lépést saját fejlesztéseikkel.

A két tech-óriás mellett azonban jó néhány startup is igyekszik minél hamarabb belépni erre a tagadhatatlanul izgalmas területre - írja az Ars Technica. A lap információi szerint ilyen például a Stability AI, amely már korábban kifejlesztett egy nyílt forráskódú képgeneráló megoldást, a Stable Diffusiont, most pedig a ChatGPT konkurenciáján dolgoznak. Emad Mostaque, a cég vezérigazgatója szerint néhány hónapra vannak a termékük bemutatásától.

Hirdetés

Mellettük olyan cégek is fejlesztik a saját chatbotjukat, mint a Cohere, az AI21, vagy az Anthropic, amelynek nyelvi modelljét többek között az adatvédelemre fókuszáló kereső, a DuckDuckGo is felhasználta saját mesterséges intelligenciájának létrehozása során.

A technológia bevezetése tehát komoly robbanás előtt áll, azonban máris akadnak olyan kutatók, akik a kockázatokra figyelmeztetnek és azt szeretnék elérni, hogy lelassuljanak a hasonló fejlesztések, mivel például a ChatGPT-vel is előfordult már, hogy hamis információkat "talált ki" - ezt szaknyelven hallucinációnak hívják - emellett pedig akár rosszindulatú szoftverek, kéretlen reklámok, de akár dezinformációs kampányok létrehozásában is képes segédkezni.

Nem arra van szükség, hogy leálljanak az ezirányú kutatások, a technológia széleskörű alkalmazását azonban szigorúan szabályozni kellene. Például, mielőtt emberek százmillióinak odaadjuk ez a technológiát, érdemes lenne egy százezres mintán kutatásokat végezni vele

- figyelmeztetett Gary Marcus mesterségesintelligencia-szakértő.

Az említett Stability AI eközben egy olyan projektbe fektetett be, amely a Carper AI chatbothoz hasonló rendszerek tréningezését vizsgálja, az automatizált adatfeldolgozással és gépi tanulással foglalkozó Scale AI pedig arról számolt be, hogy jelenleg alig bírják megválaszolni az ügyfeleik technológiára vonatkozó kérdéseit.

Clement Delangue, a nyílt forráskódú mesterséges intelligenciát használó projekteket támogató Hugging Face első embere pedig arra figyelmeztetett, hogy egyelőre nem megjósolható, mikor érjük el a következő evolúciós fokozatót a ChatGPT-hez hasonló megoldások terén.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.