Hirdetés

Feltörték a Trellót, 15 millió ügyfél adatait lopták el



|

Súlyos támadás érte a népszerű produktivitási platformot.

Hirdetés

A munka vagy a mindennapok szervezése során olvasóink közül is sokan hagyatkozhatnak az Atlassianhez tartozó Trello platformra, amelyen különböző listák létrehozásával tehetjük szervezettebbé az életünket. A 2011 óta elérhető szolgáltatás világszerte több mint 50 millió felhasználóval bír, most viszont egy súlyos kibertámadás áldozata lett.

Elsőként a Hackmanac kiberbiztonsági cég számolt be róla, hogy a behatolás során több mint 15 millió ügyfél adatai kerültek rossz kezekbe, de azért vannak megnyugtató tényezők is.

Hirdetés

Ahogy az alábbi X-posztból kiderül, a támadást egy "emo" néven dolgozó kiberbűnöző követte el még ebben a hónapban, aki az állítása szerint olyan adatokhoz jutott hozzá, mint például e-mail címek, felhasználói nevek, a fiókokhoz tartozó személyek teljes neve és "egyéb fiókinformációk". A behatoló később áruba is bocsátotta a 15,1 millió felhasználóról árulkodó adatpakkot a sötét web egy népszerű piacterén.

Ami pedig az ígért megnyugtató tényezőket illeti, a 9to5Mac cikke alapján a platform feltörését elismerő Trello úgy nyilatkozott, hogy jelszavak nem kerültek nyilvánosságra, az e-mail címek kapcsán pedig a Have I Been Pwned közölte, hogy az állományban található összes cím szerepelt már az adatbázisában.

Akinek esetleg nem cseng ismerősen a név, a Have I Been Pwned egy olyan weboldal, amely egy folyamatosan frissülő nyilvántartás vezet a kiszivárgott e-mail címekről és jelszavakról, vagyis ha platform már tárolta a Trello-támadásban érintett adatokat, az azt jelenti, hogy a kiberbűnöző nem kaparintott meg olyan e-mail címeket, amelyek más források révén már ne lettek volna eddig is hozzáférhetők.

Ennek ellenére érdemes ellenőrizni a Have I Been Pwneden, hogy a te címed is az adatbázis része-e, amennyiben pedig igen, ideje jelszót váltani, vagy inkább beizzítani egy jó jelszómenedzsert.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.