Hirdetés

Feltörtek egy kormányzati weboldalt, 2000 ember adatai kerültek fel az internetre



|

Egy közösségi oldalon hozták nyilvánosságra az ellopott személyes adatokat.

Hirdetés

Egy héten belül már a második magyar kormányzati weboldalt törte fel vélhetően ugyanaz a hacker. Néhány napja a Jogsértést elkövető webáruházak adatbázisába hatolt be egy támadó, aki törölte a honlap tartalmát, és egy román zászlót helyezett el a főoldalon. Az üzemeltető Igazságügyi Minisztérium reakciója az volt, hogy elérhetetlenné tette a weblapot, ami azóta sem állt helyre.

Most pedig a Telex beszámolója szerint egy újabb behatolás történt, ezúttal a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság alá tartozó Klímagáz Adatbázist érintve.

Hirdetés

A célba vett honlap az üvegházhatású gázokkal dolgozó magyarországi vállalkozásokat tartja nyilván, amire egy 2015-ös EU-rendelet értelmében van szükség. A hacker ezúttal nem tüntette el a weboldal tartalmát, viszont hozzájutott nagyjából 2000 ember személyes adataihoz, amelyeket a Telegramon hozott nyilvánosságra egy SQL-fájl formájában.

"sziasztok! most elhoztam nektek egy kis vicces SQL fájlt, mely a nemzetiklimavedelmihatosag.kormany.hu weboldalról lett letöltve. ^^ sajnos most nem sikerult a deface, es amugy kedves telex ne mondjatok hogy a deface a legprimitivebb dolog, hisz nem az mivel kormany oldalrol beszelunk bruh"

- áll a fájlhoz mellékelt üzenetben, amely arra utal, hogy ugyanez a hacker áll a Jogsértést elkövető webáruházak adatbázisát ért múlt heti támadás mögött. A "sajnos most nem sikerült a deface" ugyanis egy utalás a defacement nevű károkozásra, azaz a weboldalak tartalmának elcsúfítására, ami az Igazságügyi Minisztériumhoz tartozó honlap esetében is történt. A Telexnek címzett rész pedig arra utal, hogy a hírportál az előző támadásról szóló tudósításában primitív, de népszerű módszerként jellemezte a defacement műfaját.

A kiszivárgott fájlban 2061 egyedi e-mail cím, valamint 727 jelszó-felhasználói név páros található. A jelszavak ugyan nagyrészt kódolva vannak, de akad köztük néhány kódolatlan is. A Telex megkereste az adatbázist kezelő Nemzeti Klímavédelmi Hatóságot és a Nemzeti Kibervédelmi Hatóságot is az ügyben, ám cikkünk írásáig nem kaptak választ az állami szervektől.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.