Hirdetés

Felvételeket hoztak nyilvánosságra a felborult holdszondáról



|

A befektető és a NASA sem elégedetlen az elért eredményekkel.

Hirdetés

Habár csak néhány napig tudott üzemképes maradni az Intuitive Machine Odysseus nevű leszállóegysége, ez nem vesz el a projekt elsődleges sikerének az értékéből. Bill Nelson, a NASA igazgatója is elismerően nyilatkozott - a meghibásodás és a lerövidült üzemidő ellenére - a küldetés eredményeiről.

A magáncég pénzéből és az űrügynökség támogatásával megvalósult misszió egy több, mint 50 éve várt mérföldkőnek bizonyult az amerikai űrkutatás történetében. A Columbia Sportswear innovációjával felszerelt eszköz két hete indult el hódító útjára, hogy néhány nappal ezelőtt landolást hajtson végre a Hold déli pólusának közelében.

A biztonságos leszállást két műszaki fiaskó is veszélyeztette. Az idő és a pénzhiány miatt jóval kevesebb tesztet végeztek el a mérnökök az optimálisnál, ráadásul egy lézeres távolságmérőt is elfelejtettek aktiválni indulás előtt, aminek meg is lett a böjtje.

Hirdetés

Az eszköz végül a tervezett helytől távolabb és nagyobb sebességgel landolt az égitesten. Mivel az Odysseus egyik lába a felszínre érve eltört, a szerkezet orra is borult. Ez a későbbiekben megakadályozta, hogy az inverterek megfelelő mértékben feltöltődjenek, illetve az adatok továbbítását is alaposan megnehezítette.

A kivitelező cég az X-en ma közzétette az első képeket a pórul járt masináról. Ezek egyikén a sérülés, vagyis a törött láb is jól kivehető. Jól látható a horizontból az is, hogy a szonda helyzeténél fogva nem képes irányba állni, ami ugyan a teljes feltöltődést tényleg meghiúsította, de a kommunikációs berendezések a nem megfelelő szög ellenére is hat teljes napon át küldtek adatokat.

Mivel közeledik a háromhetes éjszaka sötétséggel és extrém hideggel, az eszközt alvó üzemmódba helyezte a földi irányítás abban a reményben, hogy a 21 nap leteltével életre tudják még kelteni a szondát. Ehhez persze az is kell, hogy átvészelje az előtte álló mostoha körülményeket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.