Hirdetés

Fény derült Gem Géza legsötétebb titkára



|

A Microsoft biztosan nem fog eldicsekedni Clippy múltjának eme eltitkolt darabkájával.

Hirdetés

Aki már a 90-es években is Windows PC-ket nyúzott, abban még élénken élhet az emlék, hogy mennyire gyűlölték az emberek az 1997-ben bevezetett Office Asszisztenseket, amelyek semmiben sem segítették a felhasználókat, de legalább sok helyet foglaltak el a képernyőn és felesleges üzenetekkel zavarták meg a munkamenetet.

Az idő persze mindent megszépít, a haszontalan segédek legismertebbike, a magyarul Gem Gézának hívott Clippy pedig napjainkra afféle popkulturális ikonná vált, aki előtt még egy karácsonyi pulóverrel és egy Windows 11-es emojival is tisztelgett a Microsoft. A sztárrá lett gemkapocs viszont egy "sötét" titkot is rejteget, amit valószínűleg nem fognak reklámozni a redmondiak.

Hirdetés

A figura ugyanis hiába számít a Windows egyik globálisan ismert jelképének, valójában egy Macintoshon született meg, ezt pedig maga a készítője árulta el egy nemrég feltöltött YouTube videóban. Kevan Attenberry a 90-es években egy tervezőirodát működtetett, amely a bukásnak bizonyuló Microsoft Bob kezelőfelület mellett nagyjából 20 rajzolt karaktert is készített a szoftvercégnek, köztük Clippyvel.

A dizájner visszaemlékezése alapján a segéd akár egy tollat vagy tűzőgépet is formázhatott volna, a Stanford Egyetemen elvégzett fókuszcsoportos teszteken viszont rendre a gémkapocs került ki győztesként. Attenberryt ezért is érte meglepetésként, hogy amikor a redmondiak évekkel később élesben is bemutatták az Office Assistant rendszert, a közönség már egy emberként gyűlölte szegény Gem Gézát.

 "Bárhová fordultál, az emberek utálták azt a gemkapcsot. Egyszerűen túl szimpla funkciókat kínált,  és idegesítő volt a legtöbb ember számára. Soha nem vettem fel Clippyt a portfóliómba, mert annyira szégyelltem őt."

- idézte fel a korabeli megpróbáltatásait a tervező. Végül azonban neki is igazságot szolgáltatott a sors: elmondása szerint a gyűlölethullám elültével már fel merte vállalni a karaktert, az pedig cserébe sok ajtót megnyitott számára a karrierje során. Idővel tehát nem csak Clippy, de Attenberry is megváltást nyert, még ha nem is egy Windows 95-ös gépen alkotta meg a figurát.

A 2004-ben nyugdíjazott Office Assistant rendszer igazi vesztesei tehát azok a további segédek, akiket az évtizedek során szinte a teljes feledésbe száműzött Gem Géza hosszúra nyúlt árnyéka: Blöki, Glóbusz, Gombóc és a többiek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.