Hirdetés

A legújabb Firefox nagyon komolyan vigyáz az adataidra



|

A tűzrókás böngésző egy amerikai törvénymódosítás miatt lesz még barátságosabb. Köszönjük, Kalifornia!

Hirdetés

A böngészőkkel kapcsolatos egyik legfontosabb elvárás (persze olyan alap dolgok mellett, hogy legyen villámgyors és ne zabálja a memóriát kétpofára) az, hogy lehetőleg minél jobban védje az adatainkat, amik böngészés során összegyűlnek velünk kapcsolatban. Mert gondoljunk csak bele, minden jelszó, minden begépelt árlapadat, de még a meglátogatott oldalak és keresett kifejezések is árulkodnak rólunk, szóval egy böngésző ilyen tekintetben "veszélyes üzem" is lehet.

Hirdetés

A Firefox mindenesetre január 7-én egy olyan verzióra frissíthető, ahol már nem kell aggódnunk amiatt, hogy milyen adatok halmozódnak fel a tevékenységünkről, és hogy tudjuk ezeket kordában tartani. A változás mondjuk nem a Firefox fejlesztőinek szívcsakrájából eredeztethető, hanem egy amerikai törvénymódosítás kötelezi erre a hatálya alá tartozó vállalatokat és szolgáltatókat. A Kaliforniai Ügyfél-adatvédelmi Törvény (California Consumer Privacy Act, CCPA) január elsején lépett hatályba, és nagyjából az Európában már megismert GDPR tengerentúli megfelelője, amely alapvetően a Kalifornia államban élők számára biztosítja azt az alapvető jogot, hogy minden szinten megismerhessék és kezelni tudják az adatokat, amelyeket weboldalak és egyéb szolgáltatások gyűjtenek róluk.

Természetesen a Firefox nem kezdett el egy olyan böngészőt hegeszteni, amit csak a jóravaló kaliforniai polgárok használhatnak, ezért az új szabályozás előnyeit mindenki élvezheti szerte a világon. A Firefox amúgy is szokott kiabálni, amikor frissítés érkezik, illetve a megfelelő beállításokkal automatikusan is megejti az update-eket, mindenesetre január 7-től lehet számítani az adatainkkal még barátságosabb verzió érkezésére.

A böngészőért felelős Mozilla Alapítvány egy blogposztban írt az újdonságokról. Ebben kiemelik, hogy már a jelenlegi verziókban is kifejezetten odafigyelnek arra, hogy minél kevesebb adatot gyűjtsenek a felhasználókról, ezeket is csak azért teszi a böngésző, hogy a működése stabilabb és biztonságosabb legyen (például ezért figyeli, hány böngészőfület nyitunk meg általában és ezeket mennyi ideig hagyjuk nyitva). A 7-i frissítéstől kezdve azonban még ezeket az adatokat is könnyen törölhetjük bármikor, ahogy az összes hasonló, úgynevezett telemetriai adatot is. Éljen!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.