Hirdetés

Szabadalmi viták miatt bajban a Fitbit és a Garmin



|

A két neves gyártóval kapcsolatban amerikai szervezetek vizsgálódnak, a viselhető kütyüs technológiák terén nem tiszta valami.

Hirdetés

Az amerikai kereskedelmi felügyelet vizsgálódik több olyan vállalattal kapcsolatban, amely viselhető eszközöket gyárt, ezen belül is olyan technológiákat használ, amelyek a felhasználó aktivitását illetve különféle életfunkcióit mérik. A két legnagyobb név ezek közül kétségkívül a Garmin és a Fitbit, de olyan egyéb szereplők is a vizsgálat látókörébe kerültek, mint az Ingram Micro, valamint a kínai Maintek és Inventec.

Hirdetés

A vizsgálatokat a Philips észak-amerikai leányvállalatának panaszai alapján kezdték meg (mellesleg azt ki tudta, hogy a neves holland gyártó teljes neve Koninklijke Philips?), és a beadványban az szerepel, hogy az említett cégek a Philips saját szabadalmai közül többet engedély és persze mindenféle licencdíj megfizetése nélkül építettek bele a viselhető kütyüikbe. A benyújtott panaszban az is szerepel, hogy az érintettek fizessenek utólag is különféle sérelmi díjakat, ellenkező esetben amerikai import-tiltólistára kell őket tenni.

A Fitbit máris közleményben reagált, és elutasítja a vádakat, emellett csípősen meg is jegyzik, hogy mindez csak egy szánalmas próbálkozás annak elfedésére, hogy a Philips nem lett túl sikeres a viselhető eszközök piacán. A többi gyártó még nem jelzett semmit a vádakkal kapcsolatban. Az amerikai kereskedelmi felügyelet annyit ígért, hogy utánajárnak az ügynek, de a beadvány alapján még nem tudják meghatározni sem az állítások valóságalapját, sem pedig azt, hogy milyen léptékű lehet az ügy és valóban kell-e import-tiltólista szintű retorziókat alkalmazni. Szóval meglátjuk, mit sikerül kideríteniük: ha csak valami határesetre derül fény, akkor minden bizonnyal csendben lezárul az ügy, ha viszont tényleg találnak valami visszaélést, még az sem jelenti, hogy hirtelen eltűnik az amerikai piacról minden Fitbit, Garmin és egyéb érintett gyártó összes eszköze, inkább valamilyen színfalak mögötti kiegyezésbe torkollhat a kakaskodás.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.