Hirdetés

Földbe állhat a szolgáltató, amely átengedte a Joe Biden hangjával visszaélő deepfake hívásokat



|

Súlyos botrány lett belőle, hogy AI-generált Biden hívásokkal zavartak meg egy amerikai előválasztást.

Hirdetés

Az Egyesült Államok gőzerővel készül az ősszel esedékes elnökválasztásra, ennek jegyében pedig az egymással rivalizáló két nagy politikai párt, republikánusok és a demokraták berkeiben is megkezdődtek a jelöltállítási szavazások. A Demokrata Párt esetében végül szövetségi vizsgálatot eredményezett, hogy a januárban lezajlott New Hampshire-i előválasztáshoz közeledve több választó is telefonhívásokat kapott, amelyekben egy deepfake Joe Biden győzködte a helyieket a voksolástól való távolmaradásra.

Az esetet követő nyomozás végül gyors eredményt hozott, a történtekbe pedig akár a hívásokat továbbító telefontársaság is belebukhat.

A Gizmodo beszámolója alapján a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) felderítette, hogy egy texasi szolgáltató, a Lingo Telecom hálózatáról bonyolították le a hívásokat. A hatóság ezt követően hivatalosan is felszólította a vállalatot, hogy hagyjon fel az illegális robothívások továbbításával, kilátásba helyezve, hogy amennyiben a cég nem működik együtt a hatósággal, az a teljes forgalmának blokkolását vonhatja maga után a partnerszolgáltatókon keresztül.

Hirdetés

A nyomozásban szintén résztvevő New Hampshire-i Főügyészi Hivatal emellett a hívások létrehozóját is megnevezte: a kamu Biden-hangot egy Life Corp nevű céghez és a mögötte álló Walter Monkhoz sikerült visszavezetni. Becslések szerint a deepfake hívás  5000 és 25000 New Hampshire-i választót talált meg, a gépileg generált hangüzenetben pedig az állítólagos Biden azzal érvelt, hogy az előválasztáson való részvétel csak biztosítja Donald Trump őszi győzelmét.

A Lingo Telecom azóta felfüggesztette a szerződését a Life Corppal, a szolgáltató azonban nem most került először bajba a robothívások miatt: 2021 óta összesen 61, tengerentúlról indított illegális hívás továbbítójaként azonosították a céget. A mostani ügyhöz szorosan kapcsolódik, hogy a múlt héten az FCC a mesterséges intelligencia által generált robothívások betiltását szorgalmazta egy 1991-es fogyasztóvédelmi törvény alapján.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.