Hirdetés

Fontos biztonsági frissítések érkeztek az Androidhoz



|

Súlyos biztonsági problémákat javítanak a csomagok, amelyek az operációs rendszer több generációját is érintik.

Hirdetés

A 7 évnyi garantált támogatással is ingyen VPN-nel színre lépett Pixel 8/Pixel 8 Pro bemutatásával hivatalosan is elérhetővé vált az Android 14, amelynek legfőbb újdonságait már az operációs rendszer béta-programjának rajtjakor összegyűjtöttük nektek.

Az újabb készülékeket használók joggal reménykedhetnek benne, hogy a következő hónapok során ők is megkapják az aktuális főverziót, a korábbi rendszereket viszont addig is érdemes frissen tartani, amihez most két fontos csomagot is szállított a Google.

Hirdetés

A Bleeping Computer beszámolója szerint az október elsején és hatodikán kiadott biztonsági update-ek két hullámban összesen 54 problémát javítanak, melyek az Android 11-es, 12-es és 13-as kiadásait érintik. A korábbi verziók kimaradnak a gondoskodásból, mivel a 2019-ben megjelent Android 10-től visszamenően már nincs hivatalos támogatás.

A javított sebezhetőségek közül kettő különösen veszélyes, mert távolról teszik lehetővé kódok futtatását a megtámadott eszközökön, a keresőóriás szerint pedig vannak is arra utaló jelek, hogy aktívan kihasználták őket. Az egyik a CVE-2023-4863 jelzésű sérülékenység, ami a nyílt forráskódú livewebp-könyvtár buffer túlcsordulásához kötődik, a másik pedig az Arm Mali GPU-k illesztőprogramjaiban bújik meg, és számos androidos mobilt érint.  

A 2023 októberi frissítések emellett 13 hibát javítanak az Android keretrendszerében, 12-t a rendszerösszetevőkben, kettőt a Google Play Áruházban, további 27-et pedig az Arm, a MediaTek, az Unisoc és a Qualcomm hardvereihez kapcsolódóan.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.