Hirdetés

Fontos lépést tesz meg a Chrome, ami nekünk lehet jó



|

Fontos biztonsági módosítást eszközöl a Google.

Hirdetés

A biztonságos internetezés egyik alapvető eleme a Hypertext Transfer Protocol Secure, vagyis a https szabvány, amely a hagyományos http kapcsolattal ellentétben egy extra titkosítási és autentikációs réteget is alkalmaz, megnehezítve a weboldalak és a felhasználók között zajló adatforgalomhoz való illetéktelen hozzáférést.

Habár a szabványt még 1994-ben hozták létre a Netscape Navigator fejlesztői, csak jóval később terjedt el széles körben, részben a Google Chrome-nak is köszönhetően, amely évek óta veszélyesként jelöli a normál http-protokollt használó weboldalakat.

A követelmények szigorodásával a webhelyek túlnyomó többsége már régen átállt a https-re, ahol pedig ez mégsem történt meg, a Google most a kezébe veszi az irányítást. A HVG ugyanis a keresőóriásra hivatkozva arról ír, hogy a Chrome böngésző mostantól automatikusan a biztonságosabb szabványra cseréli a http-protokollt.

Hirdetés

A cikk szerint a böngészők korábban gyakran küldtek http-kérelmet olyan weboldalaknak, amelyek egyébként támogatnák a https-t is, ezekben az esetekben pedig mostantól maga a Chrome gondoskodik majd róla, hogy az utóbbin keresztül kapcsolódjunk a kiszolgálóhoz. A végső cél persze továbbra is az, hogy minden webhely áttérjen a titkosított kapcsolatra.

A felhasználók egyébként könnyedén ellenőrizhetik, hogy éppen https-alapú weboldalakon járnak-e, hiszen a legtöbb böngésző a keresősáv melletti lakat-szimbólummal jelzi a biztonságos kapcsolat meglétét. Nincs ez másként a Google Chrome esetében sem, a keresőóriás viszont tavasszal bejelentette, hogy idővel egy új ikonra szeretné cserélni a jelzést, mivel a cég felmérése alapján sokan azt gondolják, hogy a lakat az oldalak tartalmának biztonságosságára utal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.