Hirdetés

Fontos mérföldkövet ünnepelhetnek a SpaceX rakétái



|

Elon Musk űrcége újabb bizonyítékát adta, hogy jól működik a magáncégek kezébe adott űripar.

Hirdetés

A SpaceX a hétfői napon 200. alkalommal hajtott végre sikeres landolást egy újrahasznosítható Falcon 9 típusú rakétával - írta a cég a Twitteren.

Az Elon Musk által vezetett cég az elmúlt években sikeresen kifejlesztette az olyan űrhajókat, amelyek első fázisú gyorsítórakétái a fellövés után képesek visszatérni a Föld felszínére és így a továbbiakban is használhatóak hasonló célra. Ez jelentős költségmegtakarítást jelent a korábbi, egyszer használatos rakétákhoz képest.

Hirdetés

Ezt a konkrét Falcon 9-est már kilencedik alkalommal lőtték ki, korábban többek között az NROL-87, NROL-85,  SARah-1 és SWOT kódjelű küldetésekben vett részt, illetve négy alkalommal Starlink-műholdakat szállított a világűrbe.

A SpaceX több sikertelen próbálkozás után először 2015-ben hajtott végre sikeres landolást a rakétával. A landolási folyamatot azóta pedig sikerült tökéletesíteni, így a SpaceX az első cég, amelynek nem csak újrahasznosítható űrkapszulája van, az űrállomásra már többször ellátogató Dragon űrhajó képében, de újrahasznosítható rakétája is.

A technológia segítségével a SpaceX-nek valóban sikerült csökkenteni a kilövések költségeit, amelyekből így többet is végre tudtak hajtani. Érdemes megnézni az alábbi animációt, amelyen a sikertelen és sikeres kilövések is láthatóak: remekül érzékelhető, hogy az egyre megbízhatóbbá váló rakétáknak köszönhetően milyen sűrűséggel indítanak különféle küldetéseket. A SpaceX közlése szerint egyébként 2022 eleje óta több mint 100 kilövés során a rakéták 90 százalékban bizonyultak megbízhatónak.

A hétfői kilövés során az űrhajó fedélzetén 72 különféle űreszköz, többségében kisméretű műholdak utaztak, köztük a Budapesti Műszaki Egyetem saját fejlesztésű szatelitjével. A következő SpaceX Falcon 9 június 18-án indulhat a világűrbe a floridai Kennedy Űrközpontból.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.