Hirdetés

Fontos területen fejlődik a ChatGPT, ez viszont adatvédelmi aggályokat is felvet



|

Új képességgel bővül az OpenAI népszerű mesterséges intelligenciás chatbotja.

Hirdetés

Manapság aligha lehet túlbecsülni a 2022 őszén elrajtolt ChatGPT jelentőségét, hiszen az OpenAI által üzemeltetett szöveggenerátor valóságos mesterséges intelligenciás lázat robbantott ki a tech iparban, így minden szem arra szegeződik, hogy a Microsoft több mint 10 milliárdos befektetését is élvező cég milyen irányba viszi el a szolgáltatást és milyen képességekkel ruházza fel azt.

A jó hír, hogy a nemrég egyedi, közösségileg módosított chatbotokkal bővült chatbot használata egy új funkciónak hála a jövőben jóval kényelmesebbé válik, a rossz viszont az, hogy ehhez egy sor dolgot el kell árulnunk magunkról. Az OpenAI ugyanis bejelentette a ChatGPT Memory elindulását, amellyel a szöveggenerátor már képes lesz emlékezni rólunk bizonyos dolgokra, így amikor különböző kéréseket intézünk hozzá vagy feladatokat adunk neki, többé nem kell majd újra és újra elmondanunk ezeket.

Hirdetés

A gyakorlatban úgy néz ki a dolog, hogy a chatbot például megjegyzi, milyen formátumban preferáljuk a nagyobb szövegek összefoglalását, ha pedig tudja, hogy a gyerekünk kedvel egy bizonyos állatfajt, akkor azt a lurkó születésnapjára generált üdvözlőlapon is szerepeltetni fogja anélkül, hogy erre külön utasítást adnánk. Az élmény tehát sokkal kényelmesebbé és személyre szabottabbá válik, amit kétféle módon ér el a szolgáltatás: az idő során tanulva a beszélgetéseinkből, illetve néhány alapvető információt manuálisan is megadhatunk neki.

Mindez persze természetesen adatvédelmi aggályokat is felvet, pláne annak fényében, hogy a ChatGPT korábban többször is szivárogtatott érzékeny információkat. A szkeptikusok leszerelésére az OpenAI most azt ígéri, hogy a Memory semmilyen érzékeny adatot (pl. egészségügyi információk) nem fog tárolni, a felhasználók pedig bármikor utasítást adhatnak a szöveggenerátor emlékezetének kiürítésére. Addig is azonban a cég a nyelvi modelljei betanítására is felhasználja a Memoryval begyűjtött adatokat, eltekintve a vállalati ügyfelektől származó információktól.

A Memoryt egyelőre szűk körben tesztelik, de előbb-utóbb valószínűleg nyilvánosan is elrajtol majd. Az OpenAI tervei szerint az új funkció alapértelmezetten bekapcsolásra kerül, utólag viszont akár ki is kapcsolhatják a felhasználók.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.