Hirdetés

Fontos teszteken van túl a NASA új Hold rakétája



|

Áprilisban sikertelen lett a teszt, most azonban minden rendben volt.

Hirdetés

Egy hónap múlva lesz 53 éve annak, hogy először lépett ember a Hold felszínére Neil Armstrong és Edwin Aldrin személyében. Természetesen nem ők voltak az egyetlenek, utánuk több Apollo küldetés is sikeresen vitt embert a Holdra, összesen tizenkettőt, 1972-ig bezárólag.

Azóta az emberiség csak tervezi, hogy egyszer visszatér a Holdra, a NASA pedig most nagy lépést tett a cél felé.

Hirdetés

Az új generációs rakétájuk, a Space Launch System (SLS), végre az utolsó Földön végzett teszten is sikeresen átesett, az első Hold küldetése előtt. Korábban áprilisban már megpróbálkoztak a "wet dress rehearsal" névre keresztelt főpróbával, akkor azonban több hiba is a felszínre került, ami miatt le kellett állítani a teszteket.

A teljes procedúra körülbelül 12 órát vett igénybe és hétfőn végezték el a Kennedy Space Center területén, Floridában. A teszt során fordult elő először, hogy teljesen feltöltötték a rakéta üzemanyag tartáját, és egy visszaszámlálást is tartottak, amikor rendkívül sok, kritikus folyamat megy végbe indulás előtt.

A NASA a begyűjtött adatok elemzésével kezd, hogy kiderítsék, elindulhat-e augusztusban a Holdra a rakéta és az Orion űrhajó. Ez azért sem teljesen egyértelmű, ugyanis nem minden volt gördülékeny ezúttal sem. A mérnökék észrevettek például egy szivárgást, ami egy valós indításnál leállította volna a számlálót, most azonban találtak rá egy módot, hogy elmaszkolják ezeket az adatokat, és így csak az utolsó 10 percet kell újra szimulálni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.