Hirdetés

Fontos változások jönnek a Windows 11-be



|

Legalábbis erre utal az operációs rendszer legutóbb kiadott verziója.

Hirdetés

A Microsoft egyelőre a Windows felhasználók legbelsőbb köre számára tette elérhetővé a Windows 11 operációs rendszer legújabb verzióját - írja amerikai testvérlapunk, a PCWorld.com. Az úgynevezett Windows Insider Release Channelön keresztül a tegnapi nap során jelent meg a Windows 11 Build 22621.176 (KB5026446) kódjelű verzió.

Az új változatban olyan megoldások szerepelnek, mint az úgynevezett élő parancsok, a kétlépcsős azonosítást alkalmazó másolás, vagy épp a tartalomfüggő fényerő-állítás. Ezek a lehetőségek lehet, hogy csak a tesztváltozatban szerepelnek, de nem elképzelhetetlen, hogy rövidesen megérkezzenek a legtöbb felhasználó gépére is.

Hirdetés

Az amerikai PCWorldnél minden esetre azzal számolnak, hogy a tesztváltozatban megjelenő funkciók valóban bekerülhetnek a "sima" Windows funkciókészletébe is. A Microsoft annyit közölt csupán, hogy ezeket az új lehetőségeket moments-nek nevezett frissítési csomagok formájában fogja közzétenni, azaz nem várják meg vele a legközelebbi nagy frissítést.

A fent említett újdonságok között említett fényerő-szabályozás azt jelenti, hogy a képernyőn megjelenő tartalomtól függően állítja majd a rendszer a fényerőt, például, ha egy videón sötét és világos jelenetek váltogatják egymást, a Windows ennek megfelelően fogja módosítgatni a fényerőt és a kontrasztot. Ez a megoldás várhatóan nem nyeri majd el mindenki tetszését, de szerencsére nem lesz kötelező alkalmazni az újdonságot, ki is lehet majd kapcsolni.

Az új Windows-változatban könnyebben lehet majd válogatni az Asztalra helyezett widgetek között, ráadásul egy előnézeti képen előre láthatjuk, hogy mit tud az adott programocska. Megváltozik továbbá az Alt+Tab működése, mostantól a legutóbb használt ablakok kerülnek előtérbe, így nem kell minden alkalommal végigpörgetni a teljes palettát, ha 2-3 program között szeretnénk lépdelni. És ahogy korábban megírtuk, megújul a PrtScrn billentyű működése is, ez a funkció már használható a most kiadott tesztverzióban.

A Windowst futtató táblagépeken - pontosabban a Surface Prón - mostantól megjelenik majd egy virtuális billentyűzet, ha lepattintjuk róla a hardveres klaviatúrát, persze ezt is választható lesz.

A kétlépcsős azonosításnál pedig könnyebbséget jelent majd, hogy ha a Phone Linken keresztül csatlakoztatunk egy telefont a PC-nkhez, az oda érkező azonosító kódokat egyszerűen átmásolhatjuk majd a gépünkre.

Érkeznek ezen felül is még kisebb változások, amelyek például az USB4 hubokat érintik - ez főleg az AMD Ryzen processzorokkal szerelt notebookokra jellemző. Megváltozik bizonyos laptopok közelségérzékelő szenzorainak a kezelése is, amely lehetővé teszi, hogy automatikusan elsötétítsék a képernyőt, ha felállunk a gép elől. Saját gyorsbillentyűket kap a Windows Intéző, és kibővül a hangvezérlés is (igaz, főleg az angol nyelv különféle változataival, az ausztrál, a kanadai, valamint új-zélandi dialektussal).

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.