Hirdetés

Forradalmasítaná a kocsiban zenehallgatást a Mercedes, az autó lesz a DJ



|

Az új rendszer darabjaira szedné a zeneszámokat és a vezetési élményhez igazítaná őket.

Hirdetés

A CES egyre fontosabb terep az autógyártók számára is, hiszen láthatóan befolyásolja a vásárlókat, hogy a kocsik milyen extra funkciókkal bírnak. Az egykori a Black Eyed Peas zenekar frontembereként ismert, azóta inkább innovátorként tevékenykedő Will.i.am a Mercedes márkanagyköveteként egyébként is sokat dolgozik együtt a német óriással, most pedig egy különleges zenei megoldást mutatott be.

A Sound Drive névre keresztelt rendszer lényege egyrészt az, hogy tökéletes atmoszférikus hangzást teremtsen az autóban (ami egyre fontosabb lesz a teljesen némán közlekedő elektromos autók esetében), másrészt úgy alkossa meg a zenét, hogy az kifogástalanul illeszkedjen az utazás hangulatához. És nem egyszerűen arról van szó, hogy a sebességhez választ a rendszer zeneszámot: itt az autó tényleg DJ és karmester egyben, ami a nulláról építi fel a zenét.

Hirdetés

Anélkül, hogy a saját fülünkkel hallanánk, nagyon nehéz elképzelni a rendszer működését, de a szerencsés újságírók, akik Las Vegasban ki tudták próbálni a Sound Drive-ot élesben, mind elismerően számoltak be róla.

Amikor beindítjuk a kocsit de még a parkolóban szüttyögünk, csak a zene alapja szól a háttérben, loopolva, kb úgy, mint amikor a rádióban már elindították a következő dalt, de még beszél a műsorvezető: már mindenki tudja mi fog következni, de egyelőre csak halkan duruzsol a háttérben. Aztán ahogy elindulunk, a dal is belekezd, bejön a vokál, ha pedig kiérünk a főútra és végre fel tudjuk venni az utazósebességet, akkor elkezd dübörögni a basszus, és a zene meghatározó részévé válik az utazásnak.

A rendszer nem egyszerűen a hangerővel játszik: intelligensen ki-be keveri a vokált és a különböző hangsávokat. A beszámolók alapján tényleg olyan érzés, mintha az ember egy filmes soundtracket kapna maga alá vezetés közben, ami azonnal reagál a tempójára és a történésekre. A Mercedes technológiai vezetője ugyanakkor kiemelte, hogy a rendszer nem jutalmazza majd a féktelen száguldozást.

Az MBUX Sound Drive a tervek szerint idén nyáron debütál majd a felső kategóriás AMG és AMG-Line EQ Mercedes modellekben, de később más vállalatok autóiban is megjelenhet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.