Hirdetés

Az EU-ban a csomagoláson fel kell tüntetni, mennyire könnyen javíthatók az elektronikai cikkek



|

Mobilokra, laptopokra és más termékekre is ragasztanak majd olyan címkét, amelyből, kiderül mire számíthatnak a vásárlók. A franciák kezdik.

Hirdetés

Az Európai Parlament szerdai döntése értelmében jönnek az olyan kötelező érvényű címkék az elektronikai termékekre, amelyekről azonnal és egyértelműen leolvasható egy készülék várható élettartama és annak javíthatósága. A Right to Repair-program keretében megszavazott címke ötletét 395-en támogatták, 94-en voltak ellene és 207-en tartózkodtak a szavazástól. 

Elsők között Franciaországban vezetik be a javíthatóságot mutató címkéket, ezeket mobilokra, laptopokra és egyéb elektronikai termékekre is ráteszik. Ausztriában pedig csökkennek a javítással foglalkozó szolgáltatások adóterhei, a fogyasztók is kapnak kedvezményt. 

Hirdetés

A javíthatósági skála 10-es lesz, vagyis olyan, mint amit az iFixit boncolásai során megszokhattunk, de arról nem esett szó, együttműködnek-e a hatóságok a dolgok szétszereléséről ismert csapattal.

Az EU azt reméli, hogy a címke segítségével a többség könnyen javítható termékeket részesít majd előnyben a vásárláskor. Egy 2014-es felmérésre is emlékeztettek, amely alapján az európaiak 77 százaléka inkább megjavíttatná a meglévő készülékét, mintsem újat vásárolna. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.