Hirdetés

Frida Kahlo-festményt égetett egy üzletember, hogy többen vegyék a lopott NFT-it



|

Miközben egy mariachi-együttes játszott, csak hogy még ízléstelenebb legyen. Ráadásul be sem jött a mutatvány.

Hirdetés

Képzeld azt, hogy egy ellenszenves kriptobizniszmen elővesz egy felfoghatatlan értékű Munkácsy Mihály-művet, szertartásosan felgyújtja, miközben egy általa felbérelt zenekar magyar nótákat játszik neki, a haverjai pedig tapsolnak hozzá. Majd közli, hogy semmi baj, mert NFT-ként meg lehet venni a képet, és különben is, ez magának a festőnek is tetszene.

Rettenetes, igaz? Akkor el tudod képzelni, mit érezhettek a mexikóiak (különösen a muzeológusok és művészettörténészek), amikor megtörtént pontosan ez, csak egy Frida Kahlo-rajzzal és mariachi együttessel. A kép (alant mutatjuk) eszmei értéke tízmillió dollár.

Hirdetés

Martin Mobarak egy martinispohárban égette el Kahlo Gonosz szellemek című 1944-es képét, amely egyébként nem is tudni, hogy került hozzá. Mindenesetre készített róla egy NFT-t, amelyet 10 ezer példányban szeretne eladni, darabját 3 EHT-ért, azaz nagyjából 3600 dollárért. A barátai körében, egy bulin megejtett akció valójában reklámfogás volt, hogy reklámozza a tokeneket, és persze hatalmas botrány lett belőle - igaz, éppen ez volt a célja. A buli pont olyan szörnyű volt, mint amilyennek leírva tűnik, erről bárki meggyőződhet, hiszen szerencsére videó is készült.

A Mexikói Szépművészeti és Irodalmi Intézet hivatalosan is vizsgálatot indított, hiszen Kahlo műveit a szövetségi törvények védik, azokban kárt tenni bűncselekmény, a rajz elégetéséért hatalmas bírság és több mint tíz év börtön is járhat. Arról nem is beszélve, hogy a festő életművét a coyoacani Frida Kahlo Múzeum kezeli, ők rendelkeznek a képek jogai felett, és nem adtak engedélyt a Gonosz szellemek NFT-sítésére. Mobarak egyébként ragaszkodik hozzá, hogy az eredeti művet égette el; aki ebben kételkedik, annak csak annyit mond:

"Honnan tudod, hogy nem az eredeti volt?"

Most azzal védekezik, hogy a pénzt javarészt jótékony célra fordítja majd, "szerencsétlen beteg gyerekek és megtépázott nők" javára, bármit is jelentsen ez, és különben is, "Fridának, akinek egyébként nagy rajongója vagyok, biztosan tetszett volna az akció".

A legjobbat a végére hagytuk: a buli óta összesen 4 (négy) NFT kelt el. Nem vagyunk meglepve, tekintve, hogy milyen állapotban van a piac.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.