Hirdetés

Gigabites interneted van? Egy galamb is gyorsabb annál!



|

Az egyik internetes mítosz szerint egy postagalamb gyorsabban képes eljuttatni egységnyi adatot A-ból B-be, mint egy gigabites internethozzáférés. Butaságnak hangzik? Itt a bizonyíték.

Hirdetés

Az adatátviteli technológiák fejlődése mindig hoz magával egy nagy adagnyi marketinges körítést, reklámok, konkrét eszközök köré épített kampányok erősítik bennünk a tudatot, hogy már pedig az új mindig jobb, gyorsabb és szükségünk van rá. Az internet-hozzáférések és a szélessávú kapcsolatokat ugrásszerű evolúciója mára odáig fajult, hogy sokan teljesen internetfüggőkké váltak, és ha egy pici akadozást tapasztalnak, azonnal idegállapotba kerülnek.

A gigabites korszak hazánkban már tart egy ideje, bár bőven vannak még olyan területek, ahol a mai igényekhez képest rettenetesen alacsony fel- és letöltési értékeket tapasztalhatunk meg. Jeff Geerling minden bizonnyal nem küzd ilyen problémával, ő azonban úgy vélte, hogy a gigabites sávszélesség sem lehet elég gyors minden esetben.

Hirdetés

A számok, szolgáltatók és optikai kábelek harca helyett egy sokkal érdekesebb összehasonlítást választott; fogott egy postagalambot, és útnak eresztette 3 TB-nyi adattal.

Elsőre óriási időpazarlásnak tűnik az egész kísérlet, ám ha mögé nézünk a felvetett kérdésnek, akkor valójában egy régóta létező kíváncsiságra "repült rá" a YouTuber, avagy a fizikai adatmozgatás lehet-e gyorsabb, mint az interneten keresztüli kommunikáció.

Geerling a kísérlethet három darab SanDisk Extreme Pro pendrive-ot választott, az összkapacitás elérte a 3 TB-ot. Egyébként maguk a tárolók az egyik leggyorsabbnak számítanak, közel 400 MB/másodperc sebességű írásra és olvasásra képesek. Emellé érdemes odatenni a gigabites internetre jellemző 125-100 MB/másodperces feltöltési adatot, ami ebben a kísérletben átlagosan 75 MB-ra másodpercenként.

A kísérlethez kiválasztott galamb a három adattárolóval egy perc alatt tette meg a célig vezető egymérföldes utat, amelyhez természetesen még hozzáadódott a pendrive-okon tárolt adat kimásolása a célnál lévő fizikai tárolóra. A galamb repülési sebességére és az internetkapcsolat teljesítményére vetített becslés szerint körülbelül 500 mérföldes távon nézve a madár gyorsabb lenne, mint az interneten keresztüli feltöltés. A pontos idő természetesen függ attól, hogy mekkora távot tesz meg a postagalamb, a 3 TB-nyi adat internetes továbbítása viszont majd 11 órába tellett.

Érdemes végignézni a bő 10 perces videót, mert nagyon úgy tűnik, hogy egyelőre tényleg a galamb a nyerő, bár adatbiztonsági szempontokat figyelembe véve nem biztos, hogy tollas barátunk a legjobb választás.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.