Hirdetés

Nézd meg gyorsan, a te e-mail címed veszélyben van-e!



|

A világ eddigi legnagyobb spamküldő rendszerét fedezték fel, több mint 700 millió e-mail cím figyel az adatbázisban. Ellenőrizd gyorsan, te benne vagy-e!

Hirdetés

Elvileg manapság a legtöbb szakértő szerint már kevesebb gondot okoz a spam, mint mondjuk 10 éve. Leginkább azért, mert azóta fejlődtek a spamszűrők, és a kéretlen levélszemetet a legtöbb levelezőszolgáltatásban már nem is látjuk, mivel automatikusan a nekik fenntartott almappába kerülnek, idővel majd törlődnek is. De ettől a levélszemét-küldés még élő és virágzó jelenség, amire a mostani felfedezés a legcsattanósabb bizonyíték.

Hirdetés

A most felfedezett hálózat ugyanis 711,5 millió e-mail címet tartalmaz. Ez önmagában is hatalmas szám, de ez még nem lenne akkora gond, épp a fenti okfejtés miatt. Oké, benne van a címem az adatbázisban, tőlem küldjenek, amit akarnak, majd a spamszűrőm kimagozza, nem? Nos, hát nem.

A rendszert felderítő biztonsági szakemberek szerint ugyanis kifejezetten sok e-mail cím mellett található az ahhoz kapcsolódó jelszó is, márpedig ezeknél a felhasználóknál nem csak az érkező spam jelenthet gondot, hanem az is, hogy e-mail címűket az Onliner nevű spambot automatizált segítségével további levélszemét terjesztésére is felhasználhatják, ráadásul így még vírusokat is küldhetnek az áldozatoknak.

A hálózatot felfedező francia szakértők szerint ezt a hatalmas adatbázist több adatszivárgásból összegereblyézett adatok összessége alkotja. Szóval van itt e-mail cím és jelszó például a LinkedIn-szivárgásból, az Adobe felhasználói adatainak kikerüléséből, és egy csomó más közelmúltbeli kiberbalesetből egyaránt.

Ha szeretnéd megnézni, érintett-e a te e-mail címed valamilyen adatszivárgásban, a jól bevált haveibeenpwned szolgáltatást javasoljuk: ide elég beírni a keresett címet, és a rendszer máris mutatja, szereplünk-e valamelyik adatszivárgás áldozatai között. Persze, ha a piros hátterű figyelmeztetést látjuk a keresés után, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a jelszavunkat is megszerezte valaki, de hogy az e-mail címünk miatt célkeresztben vagyunk, az biztos. Szóval nem árt olyankor villámgyorsan jelszót változtatni, és ha ugyanazt használjuk más szolgáltatások esetében is, akkor azokat se hagyjuk változatlanul.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.