Hirdetés

Több büntetést fizetett a Google, mint amennyit adózott



|

Nyilvános a Google legújabb negyedévi jelentése, amiben egyrészt brutális számok szerepelnek, másrészt külön rubrikát találunk benne a giga-bírságokra.

Hirdetés

A Google (pontosabban a vállalatot és társcégeit összefogó ernyőszervezet, az Alphabet) összesen 4,2 milliárd dollárnyi adót fizetett be világszerte. Ez önmagában is elég húzós szám, de még erősebb a helyzet, ha hozzátesszük, hogy ugyanebben az időszakban a különféle bírságokra és büntetésekre majdnem egymilliárddal többet, 5,1 milliárd dollárt költöttek. Az efféle költségeknek már külön szekciót is nyitottak a hivatalos pénzügyi jelentésükben, ami jelzi, hogy a különféle szabályozások és az ezekkel kapcsolatos összeütközések kezelése manapság már a "hagyományos ügymenet" része lett.

Hirdetés

Mindemellett nagyon szép sikereket könyvelhetett el a vállalat: a tavalyi utolsó három hónap teljes bevétele elérte a 39,28 milliárd dollárt (ez 22 százalékos növekedést jelent), a teljes 2018-as bevétel pedig 136,8 milliárd dollárral 23 százalékkal szárnyalta túl az előző évet. Még ennél is erősebb a nyereség: 2018-ban az adózás és egyéb költségek kifizetése után is 30,74 milliárd dollár maradt a kasszában, ami az átlagos vállalkozások számára elképzelhetetlenül hangzó 143 százalékos növekedést jelenti. Tegyük hozzá, hogy 2017-ben volt egy egyszeri, elég jelentős extra adójuk, akkor 9,9 milliárdot kellett egyben befizetniük az Egyesült Államokon kívül szerzett nyereség után. De még így is

irtózatosat nőtt a vállalat annak ellenére, hogy majdnem kétszer több bírságot kellett fizetnie 2018-ban, mint az azt megelőző évben.

A költségek között már külön sort áll "Európai bizottsági büntetések" címmel, és itt a 2017-es 2,7 milliárd dollár helyett már 5,1 milliárd áll. Ennek nagy része az Európai Bizottság által kirótt, trösztellenes rendelkezések áthágásáért kiszabott gigabírság, de a folyamat nem állt meg tavaly: azóta például már kaptak egy vaskos, 50 millió eurós büntetést a francia adatvédelmi hivataltól a GDPR szabályokkal kapcsolatos hiányosságokért, ez viszont majd a jövő év elején esedékes jelentés hasonló sorát terheli.

Európa bekeményít

Az egyébként is jól látható, hogy a személyes adatokkal, szerzői jogokkal és kapcsolódó területekkel egyre vehemensebben foglalkozó Európai Unió még további komoly mínuszokat véshet a Google összesítéseibe. Ugyan jelenleg az USA jelenti a vállalat bevételeinek 47 százalékát, a pénz 31,4 százaléka az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régióból érkezik. Márpedig az jól látható, hogy az Unió egyre több új szabályozást tervez az internetes tartalomszolgáltatók és egyéb webes cégek megrendszabályozására, amelyek mindegyike precedenst ad a különféle büntetések és bírságok kiszabására is. Ráadásul az európai jogrend megengedi azt, hogy uniós, központi döntéseken kívül az egyes tagországok külön is ügyeket indíthassanak és akár bírságolhassanak, ez történt például a már említett francia GDPR-üggyel kapcsolatban is.

Ja, és ha valaki azt mondaná, hogy a Google-t nyugodtan lehet büntetni, majd az Alphabet alá tartozó többi vállalat visszahozza a kiesést, tessék szépen újragondolni a dolgot. Az Alphabet 136,8 milliárd dolláros bevételének mindössze kevesebb mint fél százalékát, 595 dollárt termelték a Google mellett működő alphabetes szervezetek. Arra sem nagyon építhet a vállalat, hogy valamilyen egyéb területen erősít, hiszen Kínában és Oroszországban például épp a valódi működést ellehetetlenítő kompromisszumok és a kivonulás határán egyensúlyoznak a politikai cenzúrával, funkció- és tartalomszűréssel kapcsolatos kérdések miatt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.