Hirdetés

Távoznak a Google alapítói az anyacég éléről



|

A Google mellett sok más leányvállalatot összefogó Alphabet Inc. vezérigazgatója nem más lesz, mint Sundar Pichai... aki a Google vezérigazgatója is egyben. Furcsa helyzet.

Hirdetés

Érdekesen alakul a Google céges ökoszisztémája manapság. Bejelentették ugyanis, hogy az anyacégként működő Alphabet Inc. eddigi vezérigazgatója, a Google egykori társalapítója, Larry Page távozik a posztjáról, és a helyét nem más veszi át, mint Sundar Pichai, aki jelenleg a Google vezérigazgatója, és az új pozíció mellett a régit is megtartja. A másik egykori Google alapító, Sergey Brin eddig az Alphabet elnöke volt, most ő is felkel a székéből.

Hirdetés

Mindez azért furcsa némelyest, mert az Alphabetet annak idején pontosan azért alapították, hogy az addigra már mindenfélével foglalkozó Google tevékenységi köreit elválasszák egymástól. Erre persze nem csak belső indíttatás vezette a céget, hanem az is, hogy különféle helyekről komoly antitröszt-pereket helyeztek kilátásba arra hivatkozva, hogy az internetes kereséstől a webes hirdetési piac kezelésén, mobil operációs rendszereken át az online vásárlásig egy csomó területet egy kézben tart és "leural" a vállalat.

Épp ezért született meg az a döntés, hogy 2015. október 2-től megalakul az Alphabet Inc. nevű úgynevezett ernyőcég, amely alá cégcsoportként, de külön entitásként tartozik a Google és egy csomó egyéb vállalat (X Development, Calico, Nest, Verily, Malta, Fiber, Makani, CapitalG és GV). Így aztán szépen elsimulnak a monopolvádak, tisztulnak a cégek közötti pénzügyi és felelősségbeli kötődések, mindenki boldog. Az Alphabet élére Larry Page került, egyike a Google legendás alapító-párosának. A céget a Sergey Brinnel a kollégiumi szobában megalkotott internetes keresőre építve indították még 1998-ban, Brin egyébként az Alphabet elnöki posztját kapta meg.

A jelek szerint viszont ez az átlátható(bb) állapot mindössze négy évig tartott, most ugyanis az Aplhabet hivatalos oldalán, valamint az alapítók blogposztjában is jelezték, hogy Page távozik a vezérigazgatói székből és Brin sem az Alphabet elnöke többé, ők innentől csak az igazgatótanács tagjaiként és kiemelt részvényesként maradnak aktívak. A vezérigazgató pedig Sundar Pichai lesz, aki megtartja a Google vezérigazgatói posztját is, a hivatalos megfogalmazás szerint egy ember könnyebben el tudja látni ezt a két pozíciót. Már csak az a kérdés, mit szólnak ehhez azok a kereskedelmi szervezetek, amelyek négy éve megnyugodhattak valamelyest a Google feldarabolása miatt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.