Hirdetés

A Google új játéka megtanít okosan internetezni

|

A gyerekek és az internettel frissen ismerkedők számára sokkal könnyebb így megmutatni a helyes utat, mint szigorú hangon magyarázni.

Hirdetés

Manapság talán még összetettebb feladat az internet használata, mint a hőskorban. Közösségi oldalakon felbukkanó zaklatók és trollok, álhírek és uszítás vesz körül mindenkit, és bizony arra is oda kell figyelnünk, milyen tartalmat kivel osztunk meg, hogyan állítjuk be a személyes adatokat elérhetőségét. Azok a felhasználók még valahogy ellavírozgatnak a veszélyes vizeken, akik már felnőtt fejjel követték az internet fejlődését, de akadnak olyanok, akiket valamilyen hatékony formában kéne megtanítani arra, hogyan lehet valóban biztonságosan használni a webes szolgáltatásokat.

Hirdetés

Ezt meg lehet tenni a hagyományos módon: dörgedelmes cikkekben elmagyarázni, hogy "márpedig ne osztogasd meg a lakcímedet idegenekkel", vagy "ne higgy minden hírportálnak, a fantasztikushihetetlenhirek.org például kamunak tűnik". Viszont a célcsoport jelen esetben leginkább a legfiatalabb korosztály, akikre viszonylag kevéssé hatnak a szárazon leírt, felszólító módot használó lózungok, a játszva tanításnak sokkal több foganatja van.

A Google által elindított Interland egy olyan játék, amely böngészőben futtatható, és úgy próbálja a fentiekhez hasonló fontos üzeneteket elültetni a gyerekek fejében, hogy közben szórakoztat is. A kis ufóállatbigyóka főhősnek logikai-ügyességi feladatokat kell megoldania, de mindegyikhez tartozik egy rövid magyarázat, például egy tükrös-lézeres feladat során azokat az internetes felhasználó-típusokat kell "eltalálni", akikre egy adott tevékenység vonatkozik. Tehát például ha a kishúgunkról cikis fotót találunk a neten, azt a szülőket jelképező karakterek elérésével lehet jelezni, viszont el kell kerülni az ismeretleneket jelző piros figurákat, és így tovább.

A megosztás mellett ugyanígy játékos formában nevel rá a játék az adatbiztonságra, és álhírek felismerésére és egyéb fontos tudnivalók elsajátítására. Sajnos egyelőre csak angolul játszhatunk, de akár azt is meg lehet tenni, hogy a gyerek játszik, és a szülő elmeséli neki, hogy épp miről szól az adott feladat. Ráadásul igazán veszíteni sem lehet, mert ilyenkor a játék elmagyarázza, mit rontottunk el, és újra lehet kezdeni az adott pályát. Ha ezután akár tízből egy gyereknek eszébe jut Facebook-használat vagy egyéb netes válaszutak előtt a játékban szerzett tapasztalat, és a "gonosz piros bábuk", máris nyert a világ egy olyan felhasználót, aki egy picit gondolkozik is, mielőtt megoszt valamit, vagy csípőből elhisz mindenkinek mindent.

Ide tessék kattintani a játékhoz, és terjeszteni az igét. Az internet normális fele meg fogja köszönni neked.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.