Hirdetés

Pixel 3a és 3a XL: erős középkategóriás mobilokat villantott a Google



|

A cég évente rendez fejlesztői konferenciát és jó ideje mindegyiken bemutatnak új mobilt. Most sem volt ez másként, viszont érdekes módon idén nem a csúcsra törnek.

Hirdetés

Tény persze, hogy a Google telefonjai még mindig nem igazán léptek ki a "referenciamobil" szerepkörből, tehát abból a megítélésből, hogy ezek a telefonok nem kereskedelmi sikert próbálnak elérni, inkább megmutatják, mire képes épp az aktuális Android és milyen hardvert ajánl hozzá a Google. Pedig az eddigi Pixel (korábban pedig Nexus) mobilok sem voltak rosszak, sőt néhány kifejezetten jó darab is volt köztük, de a globális, hivatalos terjesztés hiánya, a versenytársakhoz képest szinte nulla marketing egyelőre nagyjából ennyit tud. Az emberek megnézik minden évben, hogy "nocsak, már ilyet is tud egy androidos telefon", aztán megveszik az aktuális Galaxy csúcsmodellt vagy valamelyik egyéb, épp szénné hirdetett márkát.

Hirdetés

Mindezt a bevezetőt azért írtuk le, mert érdekes módon most nem csúcskategóriás telefonok érkeztek: a Pixel 3a és 3a XL páros az erős középkategóriában versenyez, tehát hajlik a "tömegtelefon" kategória felé, amit viszont tényleg akkor lehet sikerre vinni, ha egyrészt a világ összes piacát csordultig szórják vele, másrészt meg agyonhirdetik, hogy az istenadta nép fejében rögzüljön, hogy mobiltelefon = Google. Mivel azonban egyelőre semmi nem utal arra, hogy a tech-óriás idén az eddigieknél százszor jobban ráfeküdne a kereskedelemre és a marketingre, más lehet a középkategória becélzása mellett.

Mégpedig az, hogy megmutassák mindenkinek: a brutálisan túlárazott csúcskészülékek mellett igenis egy viszonylag megfizethető modell is van annyira erős, ügyes és szerethető, hogy a legújabb Androiddal felvértezve simán elegendő a vásárlók legtöbbjének. Mert a mobilpiac bizony már nem villantja az eddigi hihetetlen növekedést, a csúcskategória árainak elszállása sem kedvez épp a piac serkentésének, szóval itt az új vezényszó: a középkategória is csúcskategóriás élmény lehet, és nem kell érte eladnod az összes gatyádat. Ezt többször el is mondták a bemutatón, hangsúlyozva, hogy a versenytársaknál sokkal olcsóbban ki lehet hozni egy gyorsan és hatékonyan működő telefont anélkül, hogy brutális (és drága) hardverekkel pakolnák tele, beszéljünk akár a processzorról vagy épp a kameráról.

Nem igazán erős, de mégis az

Nézzük, mi dolgozik a két új mobilban! Ezt persze nem az előadásról lehet tudni, itt igazából inkább csak használati tényekről beszéltek, de szerencsére azért a viszonteladóknál már elérhetők a részletek is. Hatalmas meglepetés persze nincs, jó előre lehetett tudni egy csomó részletet, amelyek be is igazolódtak. A Pixel 3a-ban Snapdragon 670, a 3a XL-ben pedig Snapdragon 710 rendszerchip dolgozik. A kisebb modell kijelzője 5,6 hüvelykes, felbontása 1080x2160 képpont, míg a nagytesó 6 hüvelykes megjelenítője 1080x2220-as panelt kapott.

Mindkét mobil hátlapján 12 megapixeles kamera található, és igen, a "tegyünk ezer kamerát a telefonra, és lehetőleg azok is legyenek ezercsillió gigapixelesek" elv helyett megmaradtak 12 megapixelnél. Ezt viszont a Google saját fejlesztése, a mesterséges intelligenciával támogatott Pixel Visual Core támogatja, ami segít élesebb és tisztább képeket lőni még akár fényszegény környezetben is. A kamera által rögzített képet öntanuló mesterséges intelligencia finomítja, beállítva az optimális fényviszonyokat és egyéb opciókat. A Super Res Zoom segít abban, hogy az alapvetően "csalásra" épülő digitális zoom során ne mosódjon el a kép, a NightSight a sötétben lőtt fotók világítását javítja, és persze a háttérelmosás még mindig divat, ezt is szoftver végzi. A Pixel 3a és 3a XL mellé bónuszként ingyenes, korlátlan Google Photos felhőtárhely jár.

Emellett a rendelkezésre állás idejét is hangsúlyozták. Adaptív, öntanuló akkukezelés segítségével a Google szerint az új Pixelek 30 órán át is működnek egy feltöltéssel, ráadásul mindössze 15 perc töltéssel máris 7 órás üzemidőt érhetünk el.

Apró bónuszként nyáron a Pixel 3a és 3a XL mobilokon lehet először kipróbálni a Google Térkép új navigációs módját, amelyben már nem a térképnézetben, felülről kell követnünk a minket jelképező pöttyöt, hanem kiterjesztett valóság segítségével, a kamerán át látott valós utcaképre vetítve látjuk, merre kell fordulnunk.

Az amerikai boltokban a 64 GB tárhellyel szerelt Pixel 3a ára 399 dollár, a hasonló kiépítésű 3a XL pedig 479 dollárba kerül. Ez "szárazon" átszámolva 115 500 és 139 000 forint, ami persze Európába már esélyesen valamivel drágábban ér át. 13 országban indul az értékesítés mától, a magyar terjesztési terveket meg továbbra sem tudjuk, hozzánk legközelebb Németországban lehet közvetlenül rendelni. Mindenesetre az árazás a manapság 300-400 ezer forint között rohangászó csúcsmobil-árak mellett valóban nem vészes, bár azért elmorzsolhatunk egy könnycseppet arra emlékezve, hogy 4-5 éve ennyibe került egy abszolút felső kategóriás készülék.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.