Gyémántnál is keményebb anyagot alkottak a kaliforniai tudósok



|

Olyan apró, hogy szabad szemmel látni sem lehet, mégis keményebb, mint a gyémánt.

Mikroszkopikus nanoszerkezetet állítottak elő a University of California Irvine tudósai, ami a híresen kemény gyémántnál is jóval strapabíróbb, mégis egészen parányi. Merevség és szilárdság terén is lekörözi a gyémántokat. Persze ne számítsunk arra, hogy már holnap megindul a tömeggyártás, és ebből készül majd a következő iPhone tok, ugyanis az új anyag előállítása rendkívül bonyolult, kizárólag laboratóriumi körülmények között tudják megalkotni a kutatók.

Hirdetés

Az előállításhoz UV-fényre érzékeny akrilgyanta keverékét használták, valamint egy különleges 3D-s nyomtatási technikát, a kétfoton-litográfiát alkalmazták, így sikerült elérni az áttörést. Utóbbi gyakorlatilag azt jelenti, hogy két lézernyaláb segítségével létrejön a kétfotonos láncreakció, valamint az összetevők, az anyagszerkezet láncreakcióba lépnek, végül pedig megszilárdulnak. Ekkor már csak meg kell tisztítani a kész új anyagot, illetve el kell távolítani a felesleges gyantamaradékot. Utolsó lépésként 900 fokra hevítik az egészet, és már kész is a a gyémántot a sarokba állító újdonság.

További érdekesség, hogy az új anyag hihetetlenül könnyű, így tudósok szerint leginkább az űr- és a repülőgépiparban lesz majd rá nagy a kereslet.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.