Hirdetés

Gyorsabb USB-t, tisztább hangminőséget és más újdonságokat is hozott a Windows 11 legújabb kiadása



|

Hasznos módosításokat tesztel a Microsoft az operációs rendszer legfrissebb változatában.

Hirdetés

A pletykák ugyan hónapok óta azt rebesgetik, hogy a Microsoft már 2024-ben elhozhatja a Windows 11 utódját, a 2021 őszén elrajtolt platform viszont még ebben az esetben is évekig élvezheti a cég támogatását, melynek keretében szép sorban jönnek hozzá a kisebb-nagyobb frissítések.

A soron következő újdonságok a Windows Insider programon keresztül kerülnek kipróbálásra, mielőtt a nyilvános kiadásba is eljutnának, ennek első állomása pedig a Canary Channel, ahol a hosszabb tesztelés előtt álló funkciók landolnak. Itt jelent most meg a Windows 11 legújabb, 26040-es kiadása, több jelentős módosítást is hozva.

Hirdetés

Az egyik ilyen a Voice Clarity néven futó technológia, amely mesterséges intelligenciát bevetve teszi tisztábbá a mikrofonos beszélgetéseket, a háttérzajok kiszűrésével. A funkció eredetileg a Surface-eszközökön debütált, ám az új buildben már a Windows 11 részeként köszön vissza, a Microsoft Teamsen túl pedig akár olyan külsős fejlesztésű szolgáltatások is használhatják, mint például a WhatsApp.

A frissítés emellett az USB4-szabvány esetében is elhozta a Thunderbolt 5-tel elérhetővé vált 80 Gbps-os sebességet, ami a gyakorlatban először a 14. generációs Intel Core HX mobil processzorokra épülő eszközökön lesz hasznos, ezek között pedig a Razer Blade 18 gamerlaptopot emelte ki példaként a Microsoft.

A redmondiak még korábban vezették be, hogy ha a Windows 11-gyel párosított androidos mobillal fotózunk, az operációs rendszer egy felugró ablakot jelenít meg az új kép szerkesztésére a Phone Link alkalmazáson keresztül. Ez a 26040-es verzióban annyiban változott, hogy az értesítés átkerült a Snipping Tool, vagyis a Képmetsző appba, így itt férhetünk hozzá a friss telefonos fotókhoz.

Szintén említésre méltó, hogy Fájlkezelő új tömörítési formátumokat támogat: a 7ZIP és a TAR kiterjesztések őszi beemelése után az új Windows-verzióban már a GZIP-pel, a BZIP2-vel és a különböző alternatív TAR-formátumokkal is megbirkózik a mindenes program. S ha már a bővítés témájánál tartunk, a tartalmak megosztására szolgáló felületen immáron a WhatsApp, az X, a Gmail, a Facebook és a LinkedIn közül is választhatunk, valamint a redmondiak szerint a megosztási sebesség is "jelentősen javult".

A Windows 11 Build 26040 további újdonságairól ebben a blogposztban olvashatsz részletesen, azt viszont nem árt megjegyezni, hogy a Microsoft nem mindig tartja meg az itt tesztelt módosításokat, így könnyen lehet, hogy némelyiküket sosem látjuk majd viszont az operációs rendszer nyilvános kiadásában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.