Hirdetés

Ha a Media Marktnál vásároltál tévét, lehet, hogy visszatérítésre vagy jogosult



|

A Gazdasági Versenyhivatal félrevezető reklámja miatt marasztalta el az üzletláncot.

Hirdetés

A közelmúltban egy valóban kifogásolható üzleti gyakorlat miatt bírságolta meg a Media Marktot a GVH. Az elektronikai üzletlánc egy megtévesztő árkedvezményt feltűntető reklámja miatt kapott büntetést, az érintett négy tévékészülék vásárlói kompenzációban is részesülnek a közeljövőben vásárlási utalványok formájában. Az eset valamivel több mint ezer vásárlót érint.

A hatóság még tavaly indított eljárást a tavaly feltárt esetek ügyében az áruházlánc és a honlapot üzemeltető Media Markt Hungary Kft.-vel szemben, mert a cég szabálytalanul tüntette fel az érintett termékek kedvezményes árát.

Hirdetés

Az történt, hogy a négy készülék esetében nem alkalmazta huzamosabb ideig a jellemzőként megjelölt árat, amiből adta a "kedvezményt". Az így megjelölt megtakarítás mértékét a versenyhivatal megtévesztőnek minősítette.

A cég nem kívánt jogorvoslattal élni, elfogadta a kiszabott büntetést, továbbá kompenzációs vállalást nyújtott be a GVH által előírtaknak megfelelően. Ennek mértéke persze függ a megvásárolt termék árától is, de 15 000 és 50 000 forint közötti vásárlási utalvány formájában kapják a félrevezetett vásárlók, amit további kötöttségek nélkül levásárolhatnak az üzletben két éven belül.

A hatóság az üzletlánc vezetésének együttműködésére és az önként vállalt kártalanításra való tekintettel a bírságot 35%-kal mérsékelte, aminek az összege így 23,9 millió forint, amin felül 20 milliót fizetnek ki utalvány formájában. Az eset óta, tavaly májusi hatállyal uniós szintű szabályozás lépett életbe, mely szerint az akciók mértékének feltüntetésénél a megelőző 30 nap legalacsonyabb ára a mérvadó.

Az esetben érintett termékek és a kompenzáció mértéke:

  • Philips 55 PUS 7805/12 4K Ultra HD Saphi Smart LED Ambilight 139 cm, 15 000 Ft
  • Philips 65 Oled 705/12 4K Ultra HD Android Smart OLED Ambilight 164 cm, 50 000 Ft
  • LG 75 UP81003Lr Smart LED 191 cm 4k Ultra HD, HDR, webOs, ThinQ AI, 35 000 Ft
  • Samsung Ue70Au8002Kxxxh Krysta UHD  4K Smart LED, 25 000 Ft

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.