Hirdetés

Ha akarod, ismét alapértelmezett lehet a Google Maps az iOS-en



|

A módosult EU-s szabályozás fontos változtatásokra kényszeríti az Apple-t.

Hirdetés

A múlt héten vált elérhetővé az iOS 17.4-es frissítés, amely történelmi jelentőségű az operációs rendszer számára, az Európai Unió digitális piacokról szóló jogszabályának (DMA) engedelmeskedve ugyanis ebben debütált a külsős alkalmazásboltok és webböngészők, valamint a harmadik felektől származó fizetési megoldások támogatása az iPhone-okon.

Az update-tel párhuzamosan az Apple egy dokumentumot is közzétett, amiből kiderült, hogy ez csak a kezdet, mivel a DMA miatt a cég további változásokat fog eszközölni az iOS-ben. Ilyen az Androidra való átköltözés és a böngészők közötti adatátvitel megkönnyítése, valamint a Safari böngésző törölhetővé tétele. Ez azonban még nem minden, jövőre a navigáció terén is új korszak indul, vagyis jobban mondva visszatér egy régi megoldás.

Hirdetés

Sokan emlékezhetnek, hogy az Apple a 2012-ben debütált iOS 6-tal indította útjára a saját Maps, vagy magyarul Térképek címen futó navigációs szolgáltatását, amely leváltotta az addig előre telepítve érkező Google Mapset. A botrányos állapotban rajtolt, esetenként életveszélyesnek bizonyult alkalmazás azóta ugyan rengeteget fejlődött, akit viszont így sem győzött meg, az még mindig használhat helyette bármi mást.

A cupertinóiak által publikált dokumentumból pedig kiderül, hogy ez később még gördülékenyebb lesz, mivel a cég 2025 márciusáig elérhetővé fog tenni egy új, nem részletezett beállítási lehetőséget az operációs rendszer alapértelmezett navigációs programjának módosítására. Az időzítés alapján erre a szeptemberben megjelenő iOS 18 egy frissítéseként számíthatunk, hasonlóan a DMA-konform változtatásokat elhozó iOS 17.4-hez.

Aki meg szeretne szabadulni a Térképektől, az ma is megteheti, hiszen pár éve már nincs akadálya az alkalmazás törlésének. Az alapértelmezést viszont nem lehet módosítani, így például ha egy eszközünk helyét néznénk meg a Lokátor alkalmazáson keresztül, a rendszer automatikusan az App Store-ba irányít a gyári navigáció letöltéséhez.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.