Hirdetés

Ha elpusztul a civilizációnk, így mentené meg a zenei kultúránkat a Microsoft



|

A zene tényleg mindenkié, és a Microsoft ezt komolyan is gondolja.

Hirdetés

Nemrég számoltunk be egy amerikai startupról, amely a Hold lávakürtőiben felállított szervereken tárolná az emberiség tudásanyagát, méghozzá arra hivatkozva, hogy a természeti katasztrófák és háborúk által sújtott Föld egyszerűen nem elég biztonságos hely az információk hosszú távú megőrzésére.

A norvég kormány részvételével megszületett Global Music Vault (GMV) nevű kezdeményezés azonban nem osztja ezt az aggodalmat, és a bolygónkon őrizné meg a globális zenei kincsünket, melynek érdekében a Microsoftot hívták segítségül.

Hirdetés

A redmondiak Project Silica néven futó programja ugyanis kifejlesztett egy üveg-alapú 5D-s optikai adattárolási megoldást, amely a feltételezések szerint akár több mint ezer évig képes megóvni az adatokat. A GMV és a Microsoft 75 mm átmérőjű és 2 mm vastag mintadarabokat készítettek, rajtuk a világból összegyűjtött, kiemelt jelentőségű zenei mintákkal.

A 100 GB-os kapacitású tárolók anyagát adó szilícium-dioxid üveg teljesen bomlásmentes, ellenáll a víznek és a magas hőmérsékletnek, valamint az elektromágneses impulzusoknak is. Egy lézer háromdimenziós, nanoméretű rácsok és deformációk rétegeinek létrehozásával kódolja az adatokat az anyagba, a gépi tanulási algoritmusok pedig az üvegen áteső polarizált fény által létrehozott képek és minták dekódolásával olvassák azokat vissza.

A zenéket egy dedikált páncélteremben tárolják, ugyanabban a szuperbiztonságos létesítményben, ahol a Spitzbergák Nemzetközi Magbunker terményszéfje is található. A homokkőbe ágyazott épületben nincs tektonikus aktivitás, egész évben fagy alatt marad van a hőmérséklete, s elég magasan található a tengerszint felett ahhoz, hogy még akkor se árassza el a víz, ha teljesen elolvadnak a sarkvidéki jégtakarók. Az egyetlen szépséghiba, hogy 2017-ben valahogy mégis problémákat okozott a széfnek a különösen meleg tél miatti árvíz, ám a magokban akkor sem keletkezett kár.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.