Hirdetés

Ha ezek közül választasz jelszót, ne csodálkozz, ha feltörik



|

Egy neves VPN-szolgáltató jelszókezelője kétszázas listát adott ki a leggyakoribb elrettentő példákból.

Hirdetés

Kiberbiztonsági szakértők sok éve próbálnak minket hasztalanul edukálni a megfelelő jelszó kiválasztására. Igazán semmi ördöngősség nincs a dologban, csak néhány egyszerű és észszerű szabályt kell betartanunk a saját online biztonságunk érdekében: lehetőleg legalább 20 karakterből álljon a jelszó, tartalmazzon kis- és nagybetűt, számot és speciális karaktert, valamint javasolt tartózkodni a személyünkhöz egyértelműen köthető adatsorok - születési dátumok, hozzátartozók vagy háziállatok nevének - használatától. A legegyszerűbb egy jelszókezelő használata, azzal még csak megjegyeznünk sem kell semmit.

Arról nincs felmérés, hogy az évtizedek óta hangoztatott intelmek az emberek hány százalékánál találnak hallgató és értő fülekre, de az biztosan kimutatható, hogy a rossz beidegződések folyamatosan újratermelik magukat. Az online felületeket használók jelentős része még mindig hisz abban, hogy senki nem gondolna az "1234"-re.

Hirdetés

A NordPASS, a NordVPN jelszókezelője folytatva a négy éve indított hagyományt, egy kimutatást készített az idén legtöbbet használt jelszavakból. A kutatáshoz egy 4,3 terrabájtos adatbázist használtak fel, ami nyilvánosan elérhető forrásokból megszerzett jelszavakat tartalmaz. Munkájuk során különbséget tettek a jelszavak között aszerint is, hogy milyen platformon vannak használatban.

Ilyen tekintetben megfigyelhető eltérés. A felhasználók általában a streaming-szolgáltatókhoz választanak gyengébb jelszót, és erősebbel védik az e-mail fiókjukat és a közösségi oldalon levő regisztrációjukat. Talán az egyik legaggasztóbb szokás, hogy egyre többen hagyják meg a szolgáltató által beállított általános jelszót, például azt, hogy "admin". Sokan használnak továbbá számsorokat. Világszerte még mindig az 123456 a leggyakoribb jelszó, de itthon is a második helyen végzett. Gyakoriak még a telefonmárkára (pl.: Huawei2017, Nokia5110), illetve földrajzi helyekre utaló nevek is.

A teljes globális jelszólista, mely a 200 leggyakrabban használt jelszót tartalmazza, valamint a 35 országra és 8 platformra lebontott egyéni listák itt érhetők el. 

Íme a magyarországi húszas lista:

  1. admin
  2. 123456
  3. Kinder123
  4. Nagyatad
  5. 12345678
  6. 123456789
  7. motorola
  8. telefon
  9. 000000
  10. mandula
  11. 12345
  12. onlinepont
  13. qqqqq
  14. password
  15. mostoha21
  16. qwertz
  17. katica41
  18. Kisfiam123
  19. Mestram1234
  20. viktorka
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.