Hirdetés

Ha ezt nem teszed meg, örökre elveszítheted a Gmail-fiókodat



|

A Google decemberben megkezdi a beígért tisztogatást, már csak pár heted maradt arra, hogy biztosítsd a fiókod túlélését.

Hirdetés

Széles azoknak az internetet használóknak a rétege, akik csak egy-egy regisztrációhoz, belépéshez vagy online rendeléshez regisztrálnak e-mail fiókot, de később levelezésre vagy egyéb, a fiókhoz kapcsolódó szolgáltatás igénybevételére nem használják azt. Ilyenkor gyakran hónapok vagy akár évek is eltelnek, mire az online postaláda tulajdonosának ismét szüksége lehet a fiókra, jó eséllyel hasonló okból.

Persze előfordulhat, hogy a delikvens már nem emlékszik a belépési adatokra, és ugyebár mi sem egyszerűbb, mint két perc alatt újat regisztrálni, amire a funkcionális használat után ugyanaz a sors vár, mint elődjére. Így fordulhatott az mára elő, hogy akár milliós nagyságrendben vannak "tetszhalott" állapotú fiókok minden nagyobb szolgáltatónál. Ez alól természetesen nem kivétel Google levelezési szolgáltatása, a Gmail sem.

Hirdetés

Májusban jelentette be az érintett techóriás, hogy az inaktivitásra vonatkozó elveit módosítva, idén december elsejétől törli a magára hagyott fiókokat. El is kezdte néhány hónapja az érintettek kiértesítését, de többen panaszkodtak a tájékoztató levél tárgya miatt, mert az szerintük nem volt alkalmas a figyelem felkeltésére, emiatt sokan elolvasás nélkül törölhették. A Google figyelmeztetése szerint egyébként a megszüntetés a legalább két éve érintetlen fiókokra vonatkozik.

A három héten belül érvénybe lépő szabályozás szerint az ezeken a fiókokon tárolt összes adat, dokumentum, fénykép és persze levél véglegesen törlődni fog. A platform azt is egyértelművé teszi, hogy mi számít aktivitásnak: ilyen a bejelentkezés, e-mailek olvasása vagy küldése, a Google Drive használata, YouTube-videók megtekintése, fényképek megosztása vagy alkalmazások letöltése. A Google hangsúlyozza, hogy a fióktevékenység magához a fiókhoz, nem pedig az eszközhöz kapcsolódik. Ez azt jelenti, hogy a felhasználóknak minden olyan platformon, ahová bejelentkeztek, műveleteket kell végrehajtaniuk ahhoz, hogy bizonyítani tudják az aktivitást.

Egyébként a rendelkezés a felhasználók érdekeit is szolgálja, hiszen egy használaton kívüli fiók biztonsági kockázatot is jelent a tulajdonosára nézve. Az elhagyott online postaládát felhasználhatják adatlopásra, spamküldésre, egyéb ártó szándékú online tevékenységre, amit a tulajdonos nevében követnek el. Az elkerülhetetlen törlés alól egy esetben van kivétel, ha ahhoz olyan YouTube-fiók is kapcsolódik, amellyel egy vagy több videót közzétettek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.