Hirdetés

Ha jót akarsz magadnak, napi 5 percre kikapcsolod a mobilodat



|

Ezzel a módszerrel nemcsak a nyugalmadért, de a biztonságodért is tehetsz.

Hirdetés

Az elmúlt hetekben többször is (például ebben és ebben a cikkben) beszámoltunk róla, hogy a hackerek éppen milyen alkalmazásokba bújtatva próbálják eljuttatni a kártevőiket a mit sem sejtő áldozatok telefonjára, ám valószínűleg minden lebuktatott appra legalább kettő jut, amit sosem fedez fel a nyilvánosság.

Ezért is fontos, hogy mindent megtegyünk a biztonságunkért, ehhez pedig egy egyszerű, de annál hatékonyabb fegyver lehet a mobilunk mindennapos kikapcsolása.

Hirdetés

A rendszeres kikapcsolás biztonsági előnyeire már évek óta figyelmeztetnek szakértők, nemrég pedig ismét bekerült a köztudatba a téma, miután az ausztrál miniszterelnök is erre kérte az állampolgárokat, amikor bejelentette az ország első kiberbiztonsági koordinátorának kinevezését.

"Mindannyiunknak van felelőssége. Egyszerű dolgok, például hogy kapcsoljuk ki a telefonunkat minden este öt percre."

- mondta Anthony Albanese a The Guardian beszámolója szerint. A kikapcsolós módszer előnye, hogy kényszerűen bezárja az alkalmazásokat, így azokat is, amelyek a háttérben futva, gyakran a tudtunk nélkül szipkázzák el az adatainkat. A brit lapnak nyilatkozva ezt Dr. Priyadarsi Nanda, a University of Technology Sydney vezető oktatója is megerősítette, aki a kiberbiztonsági fejlesztésekre szakosodott.

A telefon időnkénti kikapcsolása tehát tényleg hasznos lehet, amivel a Dél-Walesi Egyetem kiberbiztonsági professzoraként dolgozó Dr. Arash Shaghaghi is egyetért. Shagashi szerint ugyan vannak kártékony appok, amelyeket a rebootolással sem tudunk leállítani, az újraindítás viszont bizonyos esetekben akár az ún. zero click exploitok, vagyis a felhasználó beavatkozása nélkül aktiválódó támadások ellen is jól jöhet.

"A készülék rendszeres újraindítása akkor segít, ha a készülék nem fertőzött tartósan rosszindulatú szoftverekkel, ahogy a repülőgépes üzemmód bekapcsolása is alkalmas erre."

- tanácsolja Dr. Shaghaghi. Ami pedig a kártékony appokat illeti, a szakértő figyelmeztet, hogy telepítés előtt mindig érdemes ellenőrizni az appok által kért hozzáférési engedélyek listáját, amit már a Google Play Áruház és az App Store is megmutat. Azt viszont már mi tesszük hozzá, hogy ezek a leírások a fejlesztők önbevallásán alapulnak, ezért sajnos cseppet sem ritka, hogy a kártevőket rejtő alkalmazások adatlapja egyszerűen hazudik a kért engedélyekről.

A legfontosabb tehát továbbra is az óvatosság, vagyis alaposan meg kell válogatni, hogy honnan és milyen alkalmazásokat töltünk le, valamint hogy milyen webhelyekre látogatunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.