Hirdetés

Ha kriptovalutába fektettél, ki örökli a vagyonod és hogyan?



|

Különleges helyzetet teremt a szabályozás hiánya a kriptovaluták kapcsán.

Hirdetés

Az árfolyamok tavalyi összeomlása után most éppen úgy tűnik, hogy ismét jó befektetés lehet kriptovalutát vásárolni, a legnépszerűbb blokkláncpénzek ára ugyanis hónapok óta emelkedő trendet mutat, a tavaly ilyenkor még csak 6,3 millió forintot érő bitcoin darabjáért például e sorok írásakor már közel 13 millió forintot adnak.

Hogy meddig tart a lendület, azt lehetetlen megmondani, az újdonsült szárnyalás fényében viszont nem árt tisztában lenni a kriptóban őrzött vagyonok körüli szabályozás hiányosságaival. Az persze mindenkinek ismert, hogy a kriptovaluta erősen szürkezónás befektetés (sokak számára éppen ettől vonzó), a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) friss közleménye viszont arra is felhívja a figyelmet, hogy ebből eredően gondok támadhatnak az öröklésnél. A MOKK szerint ugyanis jelenleg nincs hazai szabályozás a digitális javak öröklésére, így nem lehet tudni, hogy a tulajdonos halála után kit is illetnek ezek.

Hirdetés

A közlemény alapján átfogó és részletes jogi szabályozás híján egyelőre elsősorban a digitális eszközök birtokosára hárul a szerep, hogy még életében elrendezze ezek sorsát, ami szerződéseken és a végrendeleteken keresztül lehetséges. Aki mindezt elmulasztja, könnyen lehet, hogy örökösei soha nem férnek majd hozzá a digitális vagyontárgyaihoz, legyen szó kriptovalutákról, NFT-kről, közösségi médiás profilokról vagy egyéb digitális tartalmakról.

A MOKK ezért szeretné, ha megszületne a digitális javak átörökítését érintő szabályozás, melynek részleteiről társoldalunk, a Computerworld cikkében olvashatsz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.