Hirdetés

Ha nincs okostévéd, így streamelheted a legjobb filmeket és sorozatokat nagy képernyőn



|

Összeszedtük, mit tudnak a legnagyobb, hazánkban is elérhető és megvásárolható "tévéokosítók" olyan vállalatoktól, mint a Google, az Amazon vagy az Apple.

Hirdetés

Okostévék már a 2010-es évek elején is léteztek, de nem minden családban tellett rájuk a költségvetésből. Ha valakinek egy televízió díszítette a nappalija vagy a hálószobája falát, és digitális tartalmakat akart rajta fogyasztani, annak bizony ronda kábelekkel kellett megoldania a felokosítását.

Aztán jött 2013-ban a Google újdonsága, a Chromecast, ami mindent megváltoztatott: csupán egy pendrive-szerű eszközt kellett csatlakoztatni a tévé oldalához, onnantól pedig máris mehetett a vezeték nélküli, közvetlen streaming akár telefonról, akár otthoni PC-ről.

Hirdetés

A "buta kijelző" máris okos mozivászonná, kütyüink hatalmas kijelzőjévé változott, ráadásul az sem elhanyagolható tényező, hogy az elképesztő ütemben fejlődő streaming szolgáltatások terjedését is nagyban elősegítette.

A technológia rohamos fejlődésének ellenére még mindig sokan vannak, akik nem rendelkeznek okostévével, de szeretnék élvezni a streaming előnyeit, vagy éppen kibővítenék meglévő lehetőségeiket (például 4K-ra).

A pandémia, majd a gazdasági válság miatt megtépázott mozizás biztonságos és olcsóbb alternatívájaként az otthonról nézhető alkotások egyre nagyobb teret nyernek, ahogyan a piac szereplői (a Disney+, a Netflix, az HBO Max, az Amazon Prime, az Apple TV+ és a hamarosan hazánkban is elinduló SkyShowtime) vadásszák az előfizetőket. Akik a telefon- vagy laptopkijelző helyett nagy képernyőn néznék a streaming szolgáltatók legújabb filmjeit és sorozatait, azoknak ajánlunk öt hasznos eszközt, amivel felokosíthatják vagy kiegészíthetik tévéjüket.

1. Google Chromecast + Google TV

A Chromecast legújabb generációja már nemcsak egyszerűen átjátssza az eszköz képét a tévé képernyőjére, hanem egy teljes értékű eszköz: saját felhasználói felülettel (Google TV) és távirányítóval is felvértezték, amelyen gyorsgombra került a Netflix és a YouTube. Általa hozzá lehet férni a legnépszerűbb streaming appokhoz (Disney+, HBO Max, Netflix, Amazon Prime, YouTube vagy a Magyarországon még nem elérhető Peacock), több százezer film és sorozat, valamint több millió dal érhető el vele. Elboldogul az akár a 4K-s és 60 fps-es tartalmakkal is, valamint támogatja a Dolby Vision, Dolby Atmos, HDR10 és HDR10+ technológiákat. A mindösszesen 55 grammot nyomó Google Chromecast rendelkezik beépített mikrofonnal is, amivel használhatjuk a Google Assistant hangasszisztens funkciót. Vezeték nélkül Wi-Fi 5-ön és Bluetoothon keresztül tud kapcsolódni, vezetékkel HDMI-n. A tápellátást USB Type-C biztosítja.

2. Amazon Fire TV Stick 4K Max

Az Amazon saját tévéokosítója, amely elsősorban a Prime Video streaming szolgáltatásra lett optimalizálva, de természetesen más népszerű alkalmazások futtatása sem okoz neki gondot, legyenek azok film- (mint az HBO, a Netflix és a YouTube) vagy zeneappok (például az Amazon Music, az Apple Music és a Spotify). Az Android alapú operációs rendszerrel bíró, de egyéni kezelőfelülettel rendelkező eszköz esetében négymagos processzor és egy távirányító gondoskodik a gyors navigálásról, és van hangvezérlés is az Alexán keresztül. A 4K 60 fps kombináció itt sem álom csupán, amiképpen a Dolby Vision-, a Dolby Atmos-, a HDR10-, a HLG- és a HDR10+-támogatás is adott tartalomtól függően. A 32 grammos stick a Chromecasthez hasonlóan kapcsolódik, de már támogatja a következő generációs Wi-Fi 6-ot is.

3. Apple TV 4K

Az Apple sem kínál kevesebbet, mint a riválisok: akár 4K-t, 60 képkocka/másodpercet, HDR-t, Dolby Vision és Dolby Atmos opciókat, különböző streaming appokat (Netflix, Disney+, Amazon Prime, iTunes, Mubi és így tovább), saját felületet. Az Apple TV 4K azonban több különlegességgel is bír: az iPhone-nal együttműködve automatikusan kalibrálja a színeket a tartalomnak megfelelően; érintésérzékeny távirányítót adnak hozzá, de vezérelhető iPhone-nal, akár Sirivel is; a házon belüli Apple TV+, Apple Music és Apple Arcade szolgáltatásokat teljes körűen támogatja; a kép- (SharePlay) és hangmegosztással (AirPods) együtt mozizhatunk, bárhol is legyünk. Blueetooth 5.0, HDMI 2.1, Wi-Fi 6 a készülék kapcsolódási képessége, és bár 425 grammot nyom, cserébe 32 GB-os és 64 GB-os kapacitással is beszerezhető.

4. Roku Streaming Stick 4K+

A Roku kifejezetten nagy távolságú Wi-Fi-elérést ígér a termékéhez egy külön vevőegységnek köszönhetően, hogy zökkenőmentesen streamelhessük az akár 4K-s, Dolby Visionnel és HDR10+-szal felvértezett tartalmakat. A Roku Streaming Stick baráti kapcsolatot ápol az Apple AirPlayjel, a Google Home-mal és az Alexával is, így a hangvezérlés is működik. Van persze távirányító is, ami dedikált Netflix, Apple TV+, Spotify és Rakuten TV gombokat kapott, de akár a Roku mobilappal is helyettesíthetjük, kiegészíthetjük. Természetesen ingyenes és prémiumszolgáltatások, gyermekműsorok sokaságához lehet hozzáférni vele, élen a Roku Channellel, amely számos tartalmat kínál költségek nélkül, köztük a saját gyártású Roku Originals tartalmakat is (itt debütál Daniel Radcliffe új filmje, a Weird: The Al Yankovic Story).

5. Xiaomi Mi Box S Android Set-Top Box

Az Android 8.1 alapokon nyugvó, Android TV-s platform támogatja a hangalapú keresést (Google Assistant) és a Chromecastet is, számos applikáció elérhető rá (legyen az a Google Play Áruház, a Netflix, a YouTube, a Spotify vagy éppen a sportrajongókat kiszolgáló ESPN). Nem marad hátrányban a látvány terén sem, mivel képes elérni a riválisokat nézve már elvárásnak tekinthető 4K/HDR/60 képkocka/másodperc trió szintjét. Hangok terén Dolby és DTS a felhozatal, teljesítményét tekintve 2 GB RAM, négymagos processzor és 8 GB tárhely került az étlapra, a kapcsolódást illetően pedig HDMI 2.0a-t, Wi-Fi 5-öt és Bluetooth 4.2-t tud felmutatni. A 147 grammos Xiaomi Mi Box S rendelkezik egy minimalista távirányítóval is, amelyen külön figyelmet kapott a Netflix és a Google Asszisztens.

Még több hasonló cikket olvasnál? Vedd meg a 2022/11-es PC World magazint, ráadásul ajándék szoftvereket és PC-s teljes játékot is kapsz, ha így teszel! 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.