Hirdetés

Ha szükséged lenne egy harmadik kézre, hamarosan könnyedén hozzájuthatsz



|

A légzéssel és rekeszizom-mozgásokkal irányított eszközt széleskörűen lehet majd használni, de nem lesz olcsó.

Hirdetés

A robotika, habár az AI sok figyelmet emészt fel az utóbbi időben, ezzel együtt folyamatosan felfutóban van. Rendszeresen jelennek meg újdonságok ebben a rendkívül széleskörűen hasznosítható szegmensében a technológiai fejlesztéseknek. A legjelentősebb eredményeket az orvostudományi, technológiai és ipari területeken érték el az ágazati fejlesztők az elmúlt évtizedekben.

Egy új tanulmány most azt vizsgálta meg egy teszttel, hogy lehetséges-e egy átlagember számára megtanulni egy olyan robotvégtag irányítását, ami nem valamely más végtagját váltja ki. Az innovatív eszköz, melyet a kutatásban résztvevők teszteltek, tulajdonképpen egy újabb kar melyet az alanyok mellkasára rögzítettek.

Hirdetés

A kutatás most megjelent eredménye szerint, az emberek jelentős része képes megtanulni egy ilyen szerkezet irányítását a szemével, a légzésével és a rekeszizma mozgatásával. A kutatást vezető szakemberek úgy vélik, hogy ezek az eszközök fontosak lehetnek a jövőben a sebészetben és az ipari munkák körében.

A vizsgálat során 65 kísérleti alany - az összes kutatásban résztvevő személy 74 százaléka - képes volt nagyon hamar elsajátítani a extra robotkar (XRA) irányítását. Mondhatni szinte ösztönösen és percek alatt tanulták meg ennek a módját.

Szemben az amputált végtagúak protéziseivel, amelyek a csonkhoz tapadva a meglévő idegi kapcsolatokat használják fel arra, hogy az agyunkkal kommunikálva végezzék feladataikat, az XRA lényegében teljesen új kapcsolódásokat létrehozva tud működni, így meglehetősen bonyolult megtervezni.

A kutatást vezető Giulia Dominijanni úgy véli, hogy a jövőben jó eséllyel elterjedhet majd széles körben a technológia. Ennek egyetlen gátja a borsos ára, így az otthoni használat valószínűleg kevésbé lesz jellemző.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.