Hirdetés

Háborog az Epic Games vezetője az Apple új szabályai miatt



|

Habár az EU elfogadta őket, Tim Sweeneyt nem győzték meg az iOS szabadabbá válását célzó változtatások.

Hirdetés

Ahogy arról mi is hírt adtunk, az Apple nemrég bejelentette, hogy a márciusban életbe lépő digitális piacokról szóló EU-s jogszabályhoz igazodva egyebek mellett engedélyezi a külsős üzemeltetőktől származó alkalmazásboltokat az iOS-en, így az almás operációs rendszerek egy lépéssel közelebb kerülnek majd az Androidon látott megoldáshoz.

A cupertinóiak legádázabb ellenfele, a cég ellen korábban pert is indító majd 10-ből 9 vitás pontban elvesztő Epic Games fejese, Tim Sweeney azonban cseppet sem elégedett azzal, ahogy az Apple az ügyet intézi.

Az Epic Game Store-t is birtokló cég vezetője ugyanis az Apple hivatalos bejelentését követően egy nagy X-bejegyzésben bírálta a cupertinóiak eljárását. Ebben Sweeney egyebek mellett azt nehezményezi, hogy a fejlesztőknek választaniuk kell az "App Store exkluzivitás és a boltokat érintő szabályok között", valamint hogy az Apple "újabb szemét sarcokat" vetett ki a letöltésekre, és fenntartja magának a jogot a rivális alkalmazásboltok blokkolására.

Hirdetés

E sorok írásakor ugyanakkor még nem mindenhol tiszta, hogy Sweeney pontosan mire gondolt, hiszen az almás cég szabályai értelmében a fejlesztőknek nem kell választaniuk, akár az összes elérhető alkalmazásboltban is terjeszthetik majd a portékáikat. Ami a sarcokat illeti, itt az Apple ugyan csökkentette az eladások után vont jutalék összegét, a külsős boltokban, külsős fizetési rendszereken keresztül lezajlott értékesítésekből pedig nem is kér részesedést, viszont még az utóbbi esetben is szed egy alapdíjat az első telepítések után, 0,50 euró értékben. 

Az Epic fejese emellett a DMA alapján "illegálisnak" nevezte az új szabályokat, ám azokat a kihirdetés előtt az EU képviselőinek is be kellett terjeszteni, ők pedig jóváhagyták a változtatásokat. Sweeney mindenesetre bejelentette, hogy nekik is szándékukban áll elindítani az Epic Games Store iOS-es és androidos kiadásait, amelyek 0-12%-os jutalékokkal kívánnak nagyobb versenyt teremteni és exkluzív játékokat is tartalmazni fognak, köztük az App Store-ból és a Play Áruházból is hiányzó Fortnite-tal.

Az Apple új szabályai az iOS 17.4-es frissítéssel lépének érvénybe, az App Store- riválisok rajtja mellett pedig végre azt is lehetővé teszi majd, hogy az iOS-es webböngészők fejlesztői a saját motorjukat használják a Safarit hajtó WebKit helyett.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.