Hirdetés

Hackerek új trükkje az iPhone-felhasználók ellen: még repülő módban is online marad a telefon



|

A készülékek meghackelésével elérhető, hogy akkor is csatlakozzunk az internethez, amikor azt hisszük, hogy biztosan offline vagyunk.

Hirdetés

Az elmúlt több mint másfél évtizedben az Apple marketingesei nem keveset tettek azért, hogy az androidos mobiloknál jóval biztonságosabb megoldásként prezentálják az iPhone-okat, ám az igazság az, hogy az almás telefonok sem kínálnak betonbiztos védelmet, elég csak a Pegasusra és a hasonló kémprogramokra gondolni, amelyek platformtól függetlenül képesek lehallgatni az áldozataikat.

Egy biztonsági cég pedig most egy újabb támadási formára hívta fel a figyelmet, amelynek áldozatul eshetnek az iOS-felhasználók.

Hirdetés

A Jamf Treat Labs által felfedezett sérülékenység lényege, hogy egy behatoló a kezelőfelületet vezérlő SpringBoard és a kommunikációért felelős CommCenter rendszermodulok manipulálásával elhitetheti az áldozatával, hogy az bekapcsolta a mobilhálózatról és a mobilinternetről való lecsatlakozást jelentő Repülőgép módot, miközben ez nem is történt meg.

A felhasználónak viszont esélye sincs észrevenni az átverést, mivel az iOS kezelőfelülete pontosan azt mutatja neki, hogy aktív a kiválasztott üzemmód. Egy hackernek ez például azért lehet hasznos, mert olyan helyzetekben is távoli hozzáférést biztosít a készülékhez, amikor annak birtokosa biztosra veszi, hogy elvágta a kommunikációs kapcsolatot a külvilággal.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy cikkünk írásáig nincs arra vonatkozó információnk, hogy a sérülékenységet bárki is kihasználta volna, a fenti módszer pedig önmagában semmire sem jó, további sebezhetőségekkel is vissza kell élni ahhoz, hogy egy konkrét támadásra kerüljön sor.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.