Hirdetés

Hamarosan az űrben is lesz KRESZ?



|

Az Európai Űrügynökség szerint eljött az idő az űrbéli közlekedési szabályok megalkotására.

Hirdetés

Ami hazánkat illeti, az akkor még az Osztrák-Magyar Monarchia részeként kormányzott Magyar Királyságban egy 1910-ben kiadott belügyminisztériumi rendelet gondoskodott először a közúti forgalom rendjének jogi szabályozásáról, ami az időzítést tekintve kifejezetten haladó szelleműnek számított.

Az emberiség viszont azóta nemcsak az eget, hanem a kozmosz Földhöz közelebbi szegletét is az uralma alá hajtotta, így az Európai Űrügynökség (ESA) szerint itt az idő, hogy a világűrnek is legyenek saját KRESZ-szabályai.

A 24.hu legalábbis az MTI-re hivatkozva arról ír, hogy Josef Aschbacher, az ESA főigazgatója nyilatkozatban szorgalmazta új, Föld körüli közlekedési regulák elfogadását, amelyek mindenkire érvényesek lennének.

Hirdetés

Erre elsősorban az odafent keringő műholdak nagy mennyisége miatt van szükség.

"Folyamatosan csatlakoznak új szereplők. Ezért szükség van megbízható közlekedési szabályokra a világűrben, amelyek világosan lefektetik minden helyzetben, hogy kinek kell kitérő manővert végrehajtania és kinek mi a feladata."

- mondta a főigazgató. Aschbacher szerint jelenleg mindegy 8800 aktív szatellit működik a Föld körüli pályán, ezek száma viszont drasztikusan emelkedni fog, elsősorban a SpaceX által üzemeltetett Starlink-internethálózat miatt, amit már több mint 5000 műhold támogat, hosszabb távon pedig 42 ezer egység elhelyezése a cél, miközben más cégek (Blue Origin, One Web) is hasonló szolgáltatásokon dolgoznak, műholdak további tízezreivel szórva tele a bolygó környékét.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a nemzetközi közösség részéről lesz-e fogadókészség az ESA-vezér felvetésére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.