Hirdetés

Hamarosan egy olyan veszélytől is megvéd az Apple, amely csak a jövőben fog létezni



|

Fontos fejlesztést jelentettek be az iMessage-hez a cupertinóiak, amivel az összes riválisát lepipálhatja a szolgáltatás.

Hirdetés

Az Apple ugyan továbbra sem árulta el, hogy pontosan mikor fog befutni az iOS 17.4, de a csomag jelentős változásokat hoz majd, hiszen ezzel válnak elérhetővé a platformon az Európai Unió által kikényszerített alternatív alkalmazásboltok és böngészőmotorok, amivel összefüggésben a webes appok kvázi kinyírására, továbbá egy sor új emojira is számíthatunk.

Itt azonban még nincs vége, az Apple ugyanis nemrég felhívta rá a figyelmet, hogy az egyszerre megjelenő iOS 17.4, az iPadOS 17.4, macOS 14.4 és watchOS 10.4 operációs rendszerek egy vadonatúj titkosítási megoldást vezetnek be az iMessage üzenetküldőben.

A 2019 óta használt Elliptic Curve cryptographyt (ECC) leváltó PQ3 kétoldalú titkosítási protokoll az Apple szerint az eddigi legfejlettebb, amit a csevegők piacán láthattunk, mivel akár az óriási teljesítményű kvantumszámítógépekkel végrehajtott feltörési kísérleteknek is képes ellenállni. Ilyen technológia ugyan ma még nincs a kiberbűnözők kezében, előbb-utóbb viszont meg fog jelenni, elavulttá téve minden jelenleg használt titkosítási eljárást.

Hirdetés

Épp ezért már évek óta zajlanak az erőfeszítések az új generációs védelmi protokollok megalkotására, az Apple pedig most azt állítja, hogy az iMessage-t illetően sikerült előrukkolnia a megoldással. A cupertinóiak ehhez az alapoktól építették újra a végponttól végpontig terjedő titkosítást, amit így már saját meghatározásuk alapján "hármas szintűként" jellemeznek,  összehasonlításként megadva, hogy a régi eljárás 1-es szintűnek felelt meg, hasonlóan a WhatsApp és a Viber  által használt titkosításához.

Az Apple a riválisok között kiemeli a Signalt, amely nemrég elsőként vezetett be a kvantumszámítógépek ellen is hatékonynak tartott PQXDH kódolást, ám az almás cég szerint még ennek hatékonysága is csak 2-es szintűnek tekinthető, vagyis elmarad az iMessage biztonságától. Azt a cupertinóiak is elismerik, hogy a kvantumszámítógépek még nem jelentenek fenyegetést, viszont hozzáteszik, hogy "rendkívül jól felkészült" támadók akár el is raktározhatják a titkosított adatokat, hogy a megfelelő hardver birtokában évek múltán feltörjék azokat.

Az új kriptográfiai protokoll technikai részelteiről az Apple blogposztjában olvashatsz, a megoldást elhozó frissítésnek pedig legkésőbb március 6-ig kell elérhetővé válnia, mivel ekkor jár le az EU által adott határidő az alkalmazásboltokat és a böngészőket érintő iOS-es változtatások végrehajtására.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.