Hirdetés

Hamarosan elbúcsúzhatsz egy fontos funkciótól, ha Samsung tévéd van



|

A dél-koreai gyártó szép csendben bejelentette, hogy letilt egy funkciót az utóbbi években piacra dobott okostévéin.

Hirdetés

Elmúltak már azok az idők, amikor egy család akár 10-15 évig is használhatta ugyanazt a tévét, hiszen az okos készülékek térhódításával megszokottá vált, hogy idővel nem frissülnek vagy használhatatlanná válnak bizonyos szoftveres funkciók, így pedig nem marad más, mint a csere, vagy esetleg valamilyen külső eszköz (pl. TV-stick, konzol) csatlakoztatása a régi hardver kiváltására.

A már eladott termékek utólagos lebutításának ékes példája a Samsung legújabb lépése, amire ugyan a gyártón kívül álló okokból került sor, mégis sok tulajdonosnak fájhat.

Az Android Police ugyanis nemrég felhívta rá a figyelmet, hogy a dél-koreai cég hamarosan rengeteg tévéjén fogja letiltani a hangalapú Google Assistant, vagyis a Google Segéd szolgáltatást. A vállalat ezt szép csendben hozta nyilvánosságra egy támogatási oldalon, ahol a Samsung közösségi fórumának tagjai szúrták ki először.

Hirdetés

A szövegezés alapján a Google Segéd letiltására március 1-jén, a "Google megváltozott irányelvei" miatt kerül sor, és televíziók széles skáláját érinti: minden 2022-es és 2021-es okostévét, valamint a 2020-ban kiadott 8K-s és 4K-s QLED, Crystal UHD, Frame, Serif, Terrace és Sero modelleket. Az utóbbiak a Samsung ultra prémium, ún. "Lifestyle" kategóriáját képviselik.

Magyarán aki az utóbbi években vásárolt Samsung okostévét, az jó eséllyel érintett a döntésben, az Amazon Alexa és Bixby viszont továbbra is rendelkezésre áll a hangparancsok fogadására. A 2023-as modellek azért hiányoznak a listáról, mert ezek eleve meg sem kapták a Google Assistant támogatását, már előre sejtetve a változást.

Ahogy az Android Police emlékeztet, a Google Segéd letiltása egy újabb jel lehet arra, hogy a keresőóriás alapjaiban átszervezi, vagy akár meg is szüntetheti a szolgáltatást. Az irányváltás oka a generatív mesterséges intelligencia, amelynek a Microsofthoz hasonlóan a Google is központi szerepet szán a jövőbeli stratégiájában. Ennek jegyében néhány hónapja egy új AI-modellt prezentált a Gemini képében, nemrég pedig a tavaly elindított Bard chatbotot is erre nevezte át.

Elképzelhető tehát, hogy a későbbiek során a Google Segéd is beleolvad a Gemini platformba, egy Copilot-szerű, generatív funkciókra kihegyezett asszisztensé alakulva át, épp úgy, ahogy az AI a Microsoftnál is nyugdíjazta a régi Cortanát.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.