Hirdetés

Hamarosan ismét megpróbál az űrbe jutni Elon Musk gigantikus rakétája



|

Két kudarcos fellövés után nemsokára a SpaceX Starship harmadik kísérleti rajtjára is sor kerülhet.

Hirdetés

Kétségtelen, hogy a 2002-ben alapított SpaceX óriási eredményeket ért el a privát űrhajózásban, hiszen az Elon Muskhoz tartozó vállalat Falcon rakétái rendszeresen szállítanak asztronautákat, turistákat és eszközöket a világűrbe, a cég pedig a Hold ismételt meghódításából is vastagon kiveszi a részét, mivel náluk készül az Artemis-programban bevetésre kerülő leszállóegység.

A későbbiek során pedig a minden korábbinál nagyobb teherbírású Starship rakétarendszer is központi szerepet kap a Holdat és a Marsot érintő tervekben, ám ehhez előbb a világűrbe kellene jutnia, ami eddig nem sikerült a 121 méter magas monstrumnak.

A SpaceX tavaly kétszer is megpróbálkozott a Starship fellövésével, legutóbb novemberben, amikor is a rakéta ugyan több elsődleges küldetési célt (a kilövőállás épségben maradása, a tervezett röppálya tartása, a hűtésrendszer megfelelő működése, a hordozórakétáról való sikeres leválás) is teljesített, de végül felrobbant, mielőtt elérte volna az űrt.

Hirdetés

Azt továbbra sem lehet tudni, hogy pontosan mikor kerül sor a harmadik próbálkozásra, Elon Musk viszont a rapper Kanye West érdeklődésére válaszolva nemrég azt írta az X felületén, hogy "nagyjából három héten belül" megejtik a Starship következő kilövését. Valamivel korábban pedig maga a SpaceX is közölt néhány képet arról, hogy a Starship és a Super Heavy hordozórakéta megkezdték az útjukat a kilövőálláshoz a texasi Boca Chicában található Starbase bázison.

Az előkészületek kapcsán a Digital Trends megjegyzi, hogy a SpaceX továbbra sem kapott engedélyt a Szövetségi Légügyi Hivataltól (FAA) az újabb kilövésre. Muskék viszont a jelek szerint nem kételkednek abban, hogy zöld utat kap a kísérlet, így valószínű, hogy heteken belül ismét szemtanúi lehetünk az akár 150 tonnás teherbírású rakétarendszer begyújtásának.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.