Hirdetés

Hamarosan olcsóbban vásárolhatsz a Play Áruházban



|

Az új EU-s szabályok napokon belül lehetővé teszik a Google jutalékainak kikerülését.

Hirdetés

Március 6-án lejár az Európai Unió által adott türelmi idő a digitális piacokról szóló jogszabály (Digital Markets Act, DMA) alkalmazására, így az úgynevezett kapuőrként azonosított, befolyásos digitális platformokat kezelő nagyvállalatok kénytelenek lényegi változtatásokat eszközölni annak érdekében, hogy egyenlőbb versenyfeltételeket biztosítsanak.

Ennek hatásai az Apple-nél csapódnak le a leglátványosabban, amely több mint 15 év után kénytelen feladni az App Store egyeduralmát az iPhone-okon, ám mindemellett a Google által üzemeltetett Play Áruházat sem hagyja érintetlenül az új regula.

Az Androidon ugyan mindig is volt lehetőség ún. side loadingra, vagyis alternatív telepítési források használatára, a DMA értelmében azonban a keresőóriásnak azt is lehetővé kell tennie, hogy a fejlesztők alternatív fizetési megoldásokat kínáljanak a Play Áruházban listázott alkalmazások és alkalmazáson belüli vásárlások esetében.

Hirdetés

A Google nemrég közleményben tudatta, hogy az előíráshoz igazodva március 6-tól elérhetővé válnak ezek a külsős fizetési csatornák, ami a felhasználók számára azért fontos, mivel a forgalmazók így meg tudják kerülni a Play Áruház 30-15%-os jutalékának megfizetését. Ez pedig lehetővé teszi, hogy olcsóbban kínálják a portékáikat azoknak, akik nem a Google integrált fizetési rendszerét választják. A User-choice billing néven futó megoldás azonban csak egy a sok változtatás közül.

A keresőóriás a DMA értelmében azt is engedélyezni fogja, hogy a fejlesztők külsős alkalmazásboltok vagy a saját weboldaluk ajánlatait linkeljék közvetlenül az appokban, ami eddig tilos volt. A Google emellett új választóképernyőkkel bővíti az Androidot, amelyekkel könnyebbé válik az alapértelmezett böngésző és keresőmotor átállítása. A keresőmotor megváltoztatására szolgáló képernyő a Chrome asztali és iOS-es kiadásába is érkezik.

Végezetül ahogy azt a Google már korábban is beharangozta, a digitális piacokról szóló jogszabály miatt nagyobb teret kapnak a keresőben a rivális árösszehasonlító oldalak és állásplatformok, valamint a cég választási lehetőséget biztosít a felhasználóknak a szolgáltatásaiban begyűjtött adatok kezelésében. A DMA-hoz fűződő összes újdonságról ebben a friss blogposztban tájékozódhatsz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.