Hirdetés

Hány ember élhetett eddig a Földön? Végre kiszámolták, és ezzel megcáfoltak egy tévhitet



|

Tudományos alaposságú számítások szerint sokkal több ember élt eddig a történelem során, mint azt egy népszerű teória feltételezi.

Hirdetés

Soha annyi ember nem élt még a Földön egyszerre mint napjainkban. Nincs még 13 éve, hogy átléptük a 7 milliárdos populációt, de tavaly év végén már a 8 milliárdot is meghaladtuk. Ez igen gyors növekedés, főleg ha azt nézzük, hogy az első milliárd eléréséhez 10 000 nemzedékre volt szükség, és a második milliárdig is még 130 év.

A második világháborút követő népességrobbanást a technika és az egészségügy fejlődése, valamint a fosszilis tüzelőanyagok térnyerése okozták, így könnyen belátható, hogy a folyamat folytatódni fog egy bizonyos "platószint" eléréséig. Ennek ellenére, már csak a 20. század mutatóit is végignézve, tévedés az a felkapott és hangzatos kijelentés, miszerint jelen pillanatban többen élnek a bolygón, mint ahányan meghaltak a történelem során.

Hirdetés

Egy washingtoni kutatócsoport most arra vállalkozott, hogy utánaszámolnak, mekkorát is tévednek a fenti városi legenda hangoztatói. A kutatást végző PRB-nek (Population Reference Bureau) nem volt egyszerű dolga, ugyanis amióta tartanak népszámlálásokat, illetve készítenek feljegyzéseket a beszedett adóról, addig ugyan egy számológép elvégzi a szükséges összeadásokat, de az ezt megelőző idők népességéről természetesen csak összetett soktényezős modellek felállítása és alkalmazása adhat valamiféle képet.

A feljegyzéseket megelőző években a kalkulálást nehezíti a jóval rövidebb várható élettartam. Az élve születettek nagyobb része meg sem érhette, hogy képes legyen érdemben befolyásolni a reprodukciós mutatókat. A létfenntartáshoz az kell, hogy ezer emberre jusson legalább 80 élve születés.

A kutatásban résztvevő tudósok a történelem különböző koraira más számokkal és más kalkulált reprodukciós rátával végeztek becsléseiket. Az eredmény, mely szerint az elmúlt 192 ezer évben, amióta a homo sapiens sapiens uralkodóvá vált a bolygón, 117 milliárd ember élt a Földön, a sok bizonytalansági tényező és becslés miatt valószínűleg pontatlan, de a PRB szerint, mivel minden kalkulációhoz a becsült alsó értéket használták, valószínűleg a tényleges szám ennél is nagyobb.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.